Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Atletika

Tóth mal v maratónskej premiére čas 3:02:49 h: “To bol nadplán”

Na archívnej snímke slovenský reprezentant Matej Tóth Foto: TASR - Martin Baumann

Z Mateja Tótha sa po ukončení chodeckej kariéry stal pravidelný účastník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Košice 1. októbra (TASR) - Olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth absolvoval svoju maratónsku premiéru v lepšom čase než očakával. Na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach (MMM) sa prvýkrát vydal na kráľovskú trať a s časom 3:02:49 h neskrýval spokojnosť. Opäť ho nadchla aj atmosféra, ktorú si na košickom maratóne v minulosti užíval v iných disciplínach.

"Bolo to super, užil som si to. Začiatok som mal pod kontrolou, išiel som stále s rezervou a aj to som stále bežal rýchlejšie než bol plán - kilometer približne za 4:23 min. V druhej polovici som mal určité obavy, ale na 30. kilometri som dostal energiu a išlo sa mi výborne. V závere sa mi to trochu vypomstilo, ale nebolo to o nejakej veľkej kríze. Celkovo som veľmi spokojný," poznamenal Tóth, ktorý pôvodne avizoval snahu o čas približne 3:10 - 3:15. Ako sa ukázalo, týmito očakávaniami podcenil svoje možnosti, keďže veľa nechýbalo a zmestil by sa do troch hodín. "Je to určite nadplán. Podľa nedávnych tréningoch som vedel, že mám aj na lepší čas než 3:10 h. Dnes to nebolo o výslednom čase, ale o tom, aby som sa dobre cítil a užil si atmosféru. To sa podarilo."

Diváci popri trati ho dokázali rýchlo identifikovať a povzbudzovali ho ešte výraznejšie než ostatných. "Priznám sa, že už som sa aj trochu tešil na pokojnejšie miesta na trati, na ktorých by mi mohli padnúť tepy. Všade bolo veľa ľudí, bola to úžasná eufória. Na záverečných 5 kilometroch som cítil, že už je to dlhé." Z Mateja Tótha sa po ukončení chodeckej kariéry stal pravidelný účastník MMM. Na mieste je otázka, či sa košického maratónu zúčastní aj o rok. "Nechcem nič vyhlasovať, no verím, že keď som to zvládol raz, tak sa ešte dokážem znovu pripraviť. To už nebude 100. ročník, ale 100. narodeniny, takže znovu motivácia navyše. Ak budem zdravý a ak to iba trochu pôjde, tak sa do Košíc veľmi rád vrátim," poznamenal Matej Tóth.