Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Atletika

Posledné preteky bežeckého seriálu Behaj lesmi

Foto: Behaj lesmi

Posledné preteky bežeckého seriálu Behaj lesmi pritiahli do Štiavnických vrchov viac ako 1100 lesných bežcov.

Bratislava 4. septembra (OTS) - Pravé trailové preteky si v sobotu 2. septembra na vlastných nohách vyskúšal rekordný počet pretekárov. Štiavnické vrchy hostili 1117 pretekárov. Odmenou pre všetkých boli nezabudnuteľné výhľady na panorámy v okolí Banskej Štiavnice, ale aj prebehy popri tajchoch či popod vrch Beckov.



Prvou dobrou správou dňa bolo pre bežcov nádherné slnečné počasie. Ako prví si trať vyskúšali najmenší pretekári, ktorých bolo presne 237. Do cieľa sa dobiehalo po štyroch, s plačom či prstom v nose alebo na ramenách rodičov. Detské preteky, ktoré zastrešujú lekárne Dr. Max ponúkli trasy dlhé 100, 500, ale aj 1000 metrov.



Na pravé poludnie odštartoval už tradične charitatívny beh JOJ Šport Run s dĺžkou 5 kilometrov, ktorý zvládne celá rodina. Bežci tohto behu prispievajú na neziskovú organizáciu Ipčko.sk, bezplatnú internetovú linku dôvery pre mladých ľudí, ktorú môže využiť ktokoľvek, kto sa cíti zmätený, slabý alebo sám. Vďaka pretekárom JOJ Šport Run sme vybrali presne 2784 eur! Z toho 500 eur prispieva partner Behaj lesmi ZATOPEK CONSULTING. Ďakujeme!

Po obede už tradične štartujú dva hlavné behy.



Ako prvé boli na programe preteky s trasou dlhou 20 km, ktoré odštartoval jednateľ spoločnosti Orlen Jaroslav Kotora. Orlen je partnerom dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o to, aby na trasách všetko fungovalo. Víťazov dlhej trasy sa stal Ivan Došek s časom 01:28:34 a zo žien Lucia Kuzmová s časom 01:47:51.

Ďalšími pretekmi je dobre známa Lesnícka 13, ktorú zastrešujú LESY Slovenskej republiky. Na trasu vybehlo bezmála 400 bežcov. Zároveň si túto trasu zvolil Slovenský atletický zväz ako Majstrovstvá republiky v horskom behu, takže pretekári bežali s elitnými bežcami. Víťazom sa stal Pavol Orolin s časom 00:48:46 a zo žien trase kraľovala Katarína Pejpková s časom 00:54:31.



V medzičase mohli bežci a ich fanúšikovia zájsť na dobré jedlo alebo kávu, osviežiť sa a užiť si program v stanovom mestečku. Mohli si otestovať bežeckú obuv švajčiarskej značky On alebo strieľať na bránku v stánku Orlen či sa odfotiť vo fotokútiku AAA AUTO. Ako bonus našli všetci bežci vo svojom štartovnom balíčku pamätnú medailu od Českej mincovne.

Aj po týchto pretekoch vysadia organizátori spoločne so zakladajúcim partnerom Lesmi Slovenskej republiky za každého jedného bežca strom. To znamená, že za celú sériu pribudne do slovenských lesov presne 7122 nových stromčekov!

Sobotné preteky v Štiavnických vrchoch boli naozaj zlatým klincom pre celú sezónu 2023. Titul Šestorákov (tí, čo odbehli všetkých 6 pretekov Behaj lesmi) si domov odnášalo rekordných 193 bežcov! Titul Lesov Pán pre dlhú trať si odniesol dobre známy Ivan Došek a pre krátku trať Marek Tabernaus. Lesov Pani pre dlhú trať sa stala Veronika Neumannová a pre krátku trať Eliška Klepková.

Sezóna 2023 bola rekordná vo viacerých smeroch. Počet účastníkov bol 7122. Celková suma vyzbieraná na charitatívne účely činí 15 325 eur a bežali sme v šiestich nádherných lokalitách. Behaj lesmi sa pre tento rok lúčia, ale už teraz je známe, že v tom budúcom roku sa je na čo tešiť. A kto vie, možno príde aj nová lokalita!