Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Atletika

Na jubilejnej Banskobystrickej latke sa predstavia aj Zayas či Rivera

Na archívnej snímke kubánsky reprezentant Luis Zayas počas mítingu Banskobystrická latka v hale na banskobystrických Štiavničkách v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

V jubilejnom ročníku sa bude aj veľa spomínať, organizátori chystajú v predvečer podujatia v pondelok 12. februára slávnostný galavečer.

Banská Bystrica 22. novembra (TASR) - Na jubilejnom 30. ročníku Banskobystrickej latky sa predstavia aj Iryna Geraščenková z Ukrajiny, Kubánec Luis Zayas či mexický rekordér Edgar Rivera. Organizátori najprestížnejšieho halového atletického podujatia na Slovensku pripravujú míting na utorok 13. februára 2024.

Banskobystrická latka, halový výškarsky míting s hudbou, v posledných rokoch potvrdzuje v tomto segmente podujatí pozíciu číslo jeden na svete. V roku 2024 bude znova súčasťou striebornej kategórie Svetovej halovej tour (World Athletics Indoor Tour Silver) s bodovaním pre svetové rebríčky na úrovni kategórie B. Pre špecializované mítingy je to najvyššia možná kategória.

V jubilejnom ročníku sa bude aj veľa spomínať, organizátori chystajú v predvečer podujatia v pondelok 12. februára slávnostný galavečer.

Zo silnej ukrajinskej skupiny sa diváci môžu tešiť na Geraščenkovú, tradičnú účastníčku (má na konte 5 štartov na Štiavničkách a v roku 2017 vyhrala), ktorej sa prvýkrát v lete 2022 podarilo prekonať dva metre a získala tým štvrté miesto na MS. Na ME v Mníchove bola piata. Je aj strieborná z halových ME 2021 v Toruni a na posledných MS v Budapešti skončila piata.

Mužská súťaž sa môže tešiť na víťaza z roku 2020 a druhého v roku 2021 Zayasa. Jeho dva najlepšie výkony kariéry sú práve z haly Dukly 233 a 231 cm. V lete 2022 bol na MS v USA šiesty a tento rok v Budapešti štvrtý, keď si skočil letný "osobák" 233 a vyrovnal tým banskobystrický halový. Neskôr v novembri vyhral Panamerické hry.

Tradičný účastník je Rivera, finalista MS. Na BBL má sériu neprerušených štartov od roku 2017. V roku 2024 to bude tak už jeho ôsmy štart za sebou. Na Slovensko má aj skvelé letné spomienky, svoje absolútne maximum a národný rekord 231 skočil na PTS v Šamoríne v roku 2021.

Vzhľadom na výbornú pozíciu v kalendári majú organizátori na stole záujem prakticky všetkých najlepších skokanov na svete, ktorí sa rozhodli, že v halovej sezóne 2024 budú súťažiť. Rozhodujúce budú v tomto finančné možnosti, uvádza sa v tlačovej správe organizátorov. Rokovania prebiehajú s rekordérkou mítingu a majsterkou Európy z Mníchova Jaroslavou Mahučichovou z Ukrajiny. Na 27. ročníku BBL zlepšila legendárny rekord mítingu Blanky Vlašičovej z 205 na 206 cm. Tento výsledok ostal absolútne najlepší v roku 2021, lepší ako OH či Diamantová liga. Ale aj s olympijským víťazom a trojnásobným majstrom sveta Mutazom Baršímom z Kataru. V oboch súťažiach pôjde aj o kvalitnú možnosť plniť limity na halové MS 2024 v Glasgowe (234 a 198), letné ME 2024 v Ríme (226 a 192) a OH v Paríži (233 a 197) a tiež získať dôležité body do kvalifikačných rebríčkov. V prípade zodpovedajúcej výkonnosti dostanú priestor aj najlepší slovenskí skokani.

Predaj vstupeniek odštartuje v januári. Priamy prenos pripravuje RTVS Šport a Európska atletika prostredníctvom svojej vysielacej platformy.



rekordy mítingu:



Jaroslava Mahučichová (Ukr.) 206 cm, - 2. 2. 2021

Mutaz Essa Barším (Kat.) 240 cm, 4. 2. 2015