Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Mondovi takmer patril svet: Niekedy je dobré prehrať

Armand Duplantis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americký rodák už vlani triumfoval na majstrovstvách Európy svetovým rekordom v kategórii do 20 rokov 6,05 metra. Tento rok prekonal šesťmetrovú hranicu dvakrát a najhoršie skončil na štvrtom mieste.

Dauha 2. októbra (TASR) - Atletika hľadá od odchodu Usaina Bolta novú výraznú osobnosť a na majstrovstvách sveta ju možno našla medzi skokanmi o žrdi. Potenciál na to má 19-ročný Švéd Armand Duplantis, ktorý baví výkonmi v sektore i vyjadreniami.

Americký rodák už vlani triumfoval na majstrovstvách Európy svetovým rekordom v kategórii do 20 rokov 6,05 metra. Tento rok prekonal šesťmetrovú hranicu dvakrát a najhoršie skončil na štvrtom mieste. V Dauhe sa musel skloniť jedine pred americkým reprezentantom a obhajcom titulu Samom Kendricksom: "Niekedy je dobré prehrať. Vrátilo ma to na zem, aby som si nemyslel, že som nezdolateľný. To nie je pravda, špeciálne v konkurencii týchto chalanov." Bronz získal Poliak Piotr Lisek a všetci traja sa postarali o vrchol utorňajšieho programu.

Zodpovedal tomu aj mediálny záujem, žrdkári si povinnosti plnili dlhšie než šprintéri na 200 metrov, ktorých finále sa uskutočnilo na záver večera. Hoci po polnoci miestneho času už pracovala únava, nálada bola žoviálna. "Mondo" si pred novinármi pochutnával na müsli tyčinke a banáne, a to ho ešte čakalo pozvanie na večeru od Kendricksa. "Som profesionálny športovec a moja práca je skok o žrdi. S nikým iným sa o tom neporozprávam lepšie," povedal dvojnásobný svetový šampión, ktorý zvládol kritické momenty: "Každá latka na MS je dôležitá, na výške 5,92 som sa však vrátil do vedenia. Takúto šancu nedostávate často. Bolo to dynamické finále, v skoku o žrdi nikdy nezvíťazíte defenzívnou taktikou. Dráma v poslednej hodine z toho spravila jednu z mojich najpamätnejších súťaží, traja sme bojovali o zlato a podarili sa vysoké skoky."

Duplantis pokoril 5,97 na tretí pokus, ktorý zostával aj Kendricksovi. Na tretíkrát skočil aj on, métu 6,02 m už Švéd neprekonal a Američan vyhral vďaka tomu, že potreboval o jediný pokus menej: "Takúto súťaž nezažijete zakaždým. Už od halovej sezóny sme súperili, naťahovali sme sa o vedenie vo svetových tabuľkách. Všetko sa kulo na túto súťaž, od januára sme sa sústredili na MS. Sezóna bola dlhá, ale na konci sa ukáže sila športovca. Už som bol predtým na hrane a v minulosti som aj zlyhal. Každý športovec vie, že nie vždy to môže byť jeho chvíľa. Nabudúce môže patriť 'Mondovi'."

Nabudúce znamená na olympijských hrách. Dvadsaťsedemročný Kendricks môže v Tokiu zlepšiť bronz z Ria de Janeiro 2016, ale nepomýšľa na zdolanie historického maxima. Keď bolo isté, že v Katare získa zlato, vynechal zostávajúci pokus. "Nie som Sergej Bubka. Viem, kde sú moje limity, nesnívam o prekonaní svetového rekordu. To prenechám 'Mondovi'," povedal Kendricks a Duplantisovi nebolo viac treba: "Sam je niekedy zvláštny chalan. Ale nie, samozrejme, svetový rekord by bol veľký míľnik. Vysoko môžete skákať hocikde, no podstatné je, či to dokážete na vrcholnom fóre, keď vás všetci sledujú." Skôr, než si začne podmaňovať atletiku, však Duplantis chce len: "Ísť von s kamarátmi a robiť normálne veci, ktoré robia 19-roční ľudia."

Vyslaný redaktor TASR ak