Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Kladivárka Hrašnová na ME nezvládla kvalifikáciu a nepostúpila

Na archívnej snímke slovenská kladivárka Martina Hrašnová. Foto: TASR/AP

M. Hrašnová pôsobila v kruhu koncentrovane a prvým pokusom by aj prehodila limit na priamy postup 70,00 m, no kladivo dopadlo mimo výseč.

Berlín 10. augusta (TASR) - Slovenská kladivárka Martina Hrašnová na ME atlétov v Berlíne hodila v kvalifikácii len 66,37 m, v A-skupine skončila siedma, celkove 18-ta a do finále nepostúpila. Nedarilo sa ani Alexandre Bezekovej v rozbehu na 200 m, ktorý zvládla so slabším nepostupovým časom 23,93. Oveľa väčšiu radosť vyvolal postup trojskokana Tomáša Veszelku i štvrtkárskej štafety do finálového boja o medaily.

Hrašnová pôsobila v kruhu koncentrovane a prvým pokusom by aj prehodila limit na priamy postup 70,00 m, no kladivo dopadlo mimo výseč. V A-skupine kladivárky len pomaly zapisovali výkony a v 1. sérii až osem malo neplatné pokusy.

Druhý pokus Hrašnovej bol technicky nevydarený, neplatný a vznikla zápletka, ktorá vyvolala nečakané napätie. Dramatickú hru nervov, rovnakú, ako mal v kvalifikácii kladivárov aj Marcel Lomnický, síce zvládla Hrašnová aspoň so 66,37, no ťažko mohla postúpiť s takýmto výkonom. V skupine, v ktorej len dve prehodili 70,00, skončila siedma a musela čakať na výsledky druhej skupiny s teoretickou možnosťou, že zostane v postupovej dvanástke.

V B-skupine už po prvej sérii bolo zrejmé, že Hrašnová nepostúpi, keď až sedem kladivárok jej výkon 66,37 prehodilo a v tej chvíli už bola 14-ta. Pre dvakrát striebornú na ME a bronzovú na MS práve z Berlína 2009 to bolo veľké sklamanie a nenaplnenie ambícií. V kvalifikácii jej patrilo celkove až 18. miesto, najkratší postupový pokus bol 68,64.

"Druhá skupina bola silnejšia, neverila som, že postúpim," úprimne povedala Martina Hrašnová. "Ten prvý pokus, toho bola škoda. Cítila som sa inak fajn, aj v rozcvičke, bola som uvoľnená, spokojná, no prvý pokus ma v súťaži rozhodil. Snažila som sa ho podržať do poslednej chvíle, no dopadol mimo výseč, keby bol kratší aj o dva metre, tak by to stačilo. Napadlo mi však, že to bolo ďaleko a formu mám, len sa bolo treba trafiť. Druhý pokus som chcela viac kontrolovať, bol pomalý, nebol to už správny rytmus a spanikárila som. Tretí som prepálila a v konci nestíhala. Takéto niečo sa mi stať, to nie je ani možné."

V kvalifikácii behu na 200 m Alexandra Bezeková pri postupovom kľúči 3+3 ani jednu z dvoch možností nenaplnila. Medzi tromi najlepšími nefinišovala, skončila siedma a aj slabším časom 23,93 za postupujúcimi dosť zaostala. Celkove obsadila 20. miesto, najslabší postupový čas bol 23,60. "Veľká bieda, v rozcvičke to bolo dobré, no nevedela som sa na dvojstovke rozbehnúť, nejako mi to nebežalo," skonštatovala. "Dúfam, že štafeta bude o niečom inom, verím, že si v nej sklamanie z dvojstovky vynahradím."

A aj si to vynahradila. Štvrtkárska štafeta v zložení Emma Zapletalová, Iveta Putalová, Daniela Ledecká a Alexandra Bezeková sa pokúšala preniknúť z rozbehov priamo do finále. Prvé tri si ho zabezpečili priamo, dve s časom. Do záverečného úseku vbehla Bezeková štvrtá, Taliansko a V. Británia s jasnou prevahou, spolu s Nemeckom obsadili prvé tri priečky a štvrté dobehlo Slovensko so sezónnym maximom 3:32,11. Bezeková v role finišujúcej musela zo seba vydať všetky sily, len chvíľu predtým bežala v rozbehu na 200 m a v cieli bola úplne vyčerpaná. Ako odmena zapôsobil fakt, že štvrtkárky do sobotného finále (21.50) postúpili s ôsmym najrýchlejším časom.

V kvalifikácii trojskoku by sa musel Tomáš Veszelka poriadne trafiť do pokusu, aby splnil limit na priamy postup 16,75, o 12 cm lepší ako jeho osobný rekord. Úvodných 16,41 však bolo nádejných a po druhej sérii, v ktorej skočil navlas rovnako 16,41, mu priebežne patrilo 9. miesto. V 3. sérii klesol na 12. miesto, tŕpol až do konca, no z postupovej dvanástky ho už nikto po sérii 16,41 - 16,41 - x nevytlačil, ani obhajca titulu Nemec Max Hess so 16,32. Finále je na programe v nedeľu o 19.55.

Tomáš Veszelka si trúfa aj vo finále. "Toto bol môj sen v sezóne. Bolo to o šťastí, o ťažkom vetre. Všetko zo mňa spadlo, najskôr som výsledky zle zrátal, no tréner ma opravil a mohol som sa tešiť. Vo finále sa môže stať všeličo, je to vyrovnané, na medaily je viacero kandidátov. Ja som sa pred šampionátom dosť obával, s bruchom som mal problém, natrhol som si brušný sval, no snažili sme sa pozitívne myslieť. Veľa som s fyzioterapeutami cvičil, ľahko trénoval, aj pokoj som si doprial, dnes je to už dobré. V rozcvičke som skákal výborne, v súťaži som asi všetkých prekvapil. Vo finále by som chcel skočiť osobný rekord, alebo sa aspoň k nemu priblížiť."

Výsledky kvalifikácie:

Ženy

200 m, 2. rozbeh: 1. Rebekka Haaseová (Nem.) 23,44, 2. Irene Siragusová (Tal.) 23,60, ... 7. Alexandra BEZEKOVÁ (SR) 23,93

kladivo: 1. Anita Wlodarczyková (Poľ.) 75,10, 2. Hanna Skydanová (Azerb.) 74,02, 3. Alexandra Tavernierová (Fr.) 72,88, ... 18. Martina HRAŠNOVÁ (SR) 66,37

4x400 m: 1. Taliansko 3:27,63, 2. 3:28,12, 3. Poľsko 3:28,52, ... 8. SLOVENSKO (Emma ZAPLETALOVÁ, Iveta PUTALOVÁ, Daniela LEDECKÁ, Alexandra BEZEKOVÁ) 3:32,11

Muži

trojskok: 1. Alexis Copello (Azreb.) 16,82, 2. Pablo Torrijos (Špan.) 16,79, 3. Jean-Marc Pontivianne (Fr.) 16,77, ... 12. Tomáš VESZELKA (SR) 16,41