Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Atletika

Gajanová zabehla 800 m za 1:58,78 min a má miestenku na OH

Na archívnej snímke slovenská atlétka Gabriela Gajanová Foto: TASR - Jaroslav Novák

Svoj osobný rekord z júnového mítingu Diamantovej ligy v Paríži si vylepšila o 1,06 s.

Budapešť 5. septembra (TASR) - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová si vybojovala miestenku na olympijské hry do Paríža. Na pondelkovom mítingu World Athletics Continental Tour vo švajčiarskej Bellinzone zabehla v behu na 800 m čas 1:58,78 min a ostrý limit prekonala o 1,02 sekundy.

Gajanová v silnej konkurencii dobehla šiesta a len o 41 stotín sekundy zaostala za slovenským rekordom Gabriely Sedlákovej, ktorý pochádza ešte z roku 1987. Svoj osobný rekord z júnového mítingu Diamantovej ligy v Paríži si vylepšila o 1,06 s. "Z výkonu mám naozaj veľkú radosť, bol to kvalitný a veľmi rýchly beh. Snažila som sa držať sa za hlavnou skupinkou a a záverečných metroch ešte zabojovať a dostať zo seba úplne všetko. Mám obrovská radosť, že z toho vzišiel takýto výkon. Úprimne: neočakávala som čas pod 1:59 min, o to viac sa teším. Som nesmierne vďačná za to, že to takto vyšlo a že mám aj limit na olympijské hry," povedala pre atletika.sk Gajanová, ktorá štartovala už na OH v Tokiu 2021.

Dvadsaťtriročná zverenka švajčiarskeho kouča Louisa Heyera je po prekážkarke na trati 100 m Viktórii Forsterovej druhým slovenským atlétom s istotou štartu na budúcoročnej parížskej olympiáde. Okrem dvojice atlétok má miestenku do Paríža aj pätica strelcov. Trapisti Marián Kovačócy a Zuzana Rehák Štefečeková, Vanesa Hocková s Dankou Bartekovou v skeete a Patrik Jány (VzPu 10 m). Informoval Slovenský atletický zväz (SAZ).

Na striebornom mítingu v Bellinzone štartovala aj prekážkarka na 400 m Daniela Ledecká. Skončil šiesta vo svojom druhom najlepšom výkone v sezóne 56,94 s, rýchlejšia bola len na Svetovej univerziáde v Čcheng-tu (56,71). "Pocitovo sa mi bežalo dobre, avšak od tretej prekážky som spravila priveľa technických chýb. Celkovo však hodnotím moje vystúpenie pozitívne," uviedla Ledecká.