Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Atletika

Na Medzinárodnom maratóne mieru bude rekordných 17-tisíc bežcov

Na snímke štart 99. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach v nedeľu 2. októbra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

V štafete sa predstavia športovci, ktorí získali celkovo desať zlatých a jednu bronzovú medailu z olympiád.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Rekordných 17-tisíc bežcov sa zúčastní na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach (1. októbra). Na podujatí sa predstaví aj štafeta olympijských víťazov v zložení Anastazia Kuzminová, Poliak Robert Korzeniowski, Maďarka Gabriella Szabóová a Čech Martin Koukal.

"V marci sme zastavili registráciu, čiže sme nezrealizovali ani veľkú medzinárodnú globálnu kampaň. Vnímame, že množstvo bežcov z Európy sa na štart ani nepostaví, lebo nemali predstavu, že už v marci nebude možnosť. Máme tam však veľa Poliakov, Čechov, Francúzov, Maďarov, Britov a veľa Srbov," povedal riaditeľ MMM Branislav Koniar počas tlačovej konferencie v Bratislave.



Organizátori zároveň predstavili úvodných štyroch bežcov z kategórie Elite, v ktorej bude štartovať tridsiatka pretekárov. Medzi nimi sú Keňan Reuben Kerio, ktorý absolvuje už piaty štart v Košiciach, a Etiópčan Aychew Bantie. Medzi ženami sa predstaví víťazka z minulého roka Margaret Agaiová z Kene a Ayantu Kumelová, ktorá triumfovala pred dvoma rokmi. "Keriovi hovoria doma ´Mr. Košice´, keďže dokázal na MMM trikrát vyhrať a má aj jedno štvrté miesto. Dokáže sa pripraviť a zdolávať aj papierovo lepších súperov. V tejto kategórii je aj šestica slovenských reprezentantov, vrátane majstrov Slovenska Mariána Zimmermanna a Ivany Líškovej, podľa výkonnosti sú v nej aj Matúš Hujsa, Marek Hladík, Taras Ivaniuta a Lucia Vlčáková," povedal Koniar. Zároveň dodal, že na papieri majú aj ďalších pretekárov, záleží ako dopadnú vízové procesy. Čakajú ich vo štvrtok 28. septembra.



Hujsa poďakoval za možnosť štartovať v Košiciach: "Už minulý rok som si povedal, že urobím všetko preto, aby som sa mohol zúčastniť. Myslím si, že tam bude 10 bežcov zo Slovenska a budeme sa snažiť o najlepší čas. Moja príprava prebieha podľa plánu, cez víkend budem mať malú previerku v Bratislave."

V štafete sa predstavia športovci, ktorí získali celkovo desať zlatých a jednu bronzovú medailu z olympiád. Prichádzajú na pozvanie a s podporou Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). "MMM nie je len športové podujatie, obsahuje a prináša aj širšie myšlienky. Predovšetkým mier, ktorý je veľmi dôležitý a treba sa o neho starať. Som rád, že myšlienka našla pochopenie u kolegov z ostatných olympijských výborov. Budú tu zástupcovia štátov V4, ktoré sú nám historicky blízke," povedal prezident SOŠV Anton Siekel. Olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi Matej Tóth sa v minulosti viackrát zúčastnil na MMM, avšak vždy v rôznych úlohách. Tentoraz ho diváci uvidia v hlavnej disciplíne. Na polmaratóne sa predstaví aj bývalý reprezentačný hokejový útočník Ladislav Nagy.

V sobotu podvečer 30. septembra sa uskutoční otvárací ceremoniál 100. ročníka, počas ktorého zapália maratónsky oheň. Práve ten symbolicky otvára MMM v Košiciach. Organizátori pripravili aj vlakový Maratónsky expres, ktorý pôjde v sobotu z Bratislavy do Košíc. Koniar zároveň prezradil, že rozpočet na podujatie sa zvýšil o 20 až 25 percent: "Mnohé z aktivít však nesúvisia len s maratónom. Zároveň pre najlepších bežcov pripravujeme finančné odmeny. V hodnote 10.000 eur chceme podporiť aj slovenskú atletiku."