Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci diskutovali v parlamente o priemysle 4.0 a uplatnení absolventov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V diskusnom fóre vystúpil aj štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš, ktorý hovoril o aktuálnych štatistikách v rámci nášho pracovného trhu.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Uplatnenie absolventov škôl na trhu práce v súvislosti s priemyslom 4.0 bolo témou seminára Vedy v parlamente, ktorý sa uskutočnil v stredu 5. decembra. Fenomén priemyslu 4.0 znamená pre krajiny nástup procesov automatizácie, digitalizácie, robotizácie a umelej inteligencie. O téme diskutovali vedci spolu akademikmi, politikmi, ale aj predstaviteľmi priemyslu či súkromnej sféry. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

"V súčasnosti sme len na začiatku tohto vývoja. Správa OECD ale naznačuje, že Slovensko je krajinou, ktorá je spomedzi všetky krajín sveta najviac ohrozená dosahmi všetkých týchto javov," povedal Tomáš Michalek zo SAV, ktorý je koordinátorom projektu Vedy v parlamente.

V diskusnom fóre vystúpil aj štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš, ktorý hovoril o aktuálnych štatistikách v rámci nášho pracovného trhu. "V najbližších piatich rokoch vznikne potreba nových pracovníkov, a to v počte viac ako 500.000 ľudí. Vo viac ako 70 percentách prípadov pôjde o náhradu tých, ktorí budú odchádzať do starobného dôchodku, prípadne do zahraničia a zhruba 30 percent budú novovzniknuté miesta. Naše domáce pracovné sily nebudú stačiť na uspokojenie tohto dopytu," povedal Ondruš.

Odborníci sa v závere diskusie zhodli, že je nevyhnutné prijať stratégiu, ktorou sa bude Slovensko počas nastávajúcich rokov riadiť. Je potrebné vytvoriť fórum na najvyššej úrovni, kde sa stretnú vedci, zamestnávatelia a odborníci s tými, čo rozhodujú, teda predstaviteľmi štátu.