Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia UNESCO a veda

SAV vydala publikáciu o klimatickej kríze z pohľadu spoločenských vied

Na snímke budova Slovenskej akadémie vied (SAV). Foto: TASR Štefan Puškáš

Publikácia osvetľuje rôzne aspekty klimatickej krízy z perspektívy filozofie, sociológie, psychológie, ekonómie, prognóz, histórie, humánnej geografie, antropológie a ľudskoprávnej oblasti.

Bratislava 28. júla (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) predstavila druhú časť populárno-náučnej publikácie o klimatickej zmene s názvom "Zmena klímy II.". Nadväzuje na predchádzajúce dielo, ktoré vyšlo v roku 2022 a zaoberá sa aktuálnymi vedeckými poznatkami o klimatickej kríze z pohľadu spoločenských vied. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Touto brožúrou chceme ukázať, čo spoločenskovedné disciplíny môžu ponúknuť nielen v porozumení, ale aj v riešení klimatickej zmeny. Dnes už totiž vieme, že problém nemožno riešiť izolovane, bude dôležitá spolupráca rôznych vedeckých disciplín, ale aj sektorov," uviedol experimentálny psychológ Jakub Šrol z Ústavu experimentálnej psychológie SAV.

Publikácia osvetľuje rôzne aspekty klimatickej krízy z perspektívy filozofie, sociológie, psychológie, ekonómie, prognóz, histórie, humánnej geografie, antropológie a ľudskoprávnej oblasti.

Autorský kolektív sa tiež zamýšľa nad otázkou, či budeme v boji proti klimatickej zmene schopní prijať opatrenia, ktoré budú nielen účinné, ale aj spravodlivé naprieč geografickými regiónmi a sociálnymi vrstvami. Zároveň zdôrazňuje dôležitosť občianskeho aktivizmu.

Publikácia je výsledkom spolupráce autorského tímu z Filozofického ústavu SAV, Sociologického ústavu SAV, Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV, Historického ústav SAV, Ústavu experimentálnej psychológie a ďalších ústavov SAV. Je dostupná on-line na stránke ústavu v rámci edície Otvorená akadémia.