Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Minister M. Lajčák vystúpil s prejavom na pôde UNESCO v Paríži

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák počas prejavu na pôde UNESCO Foto: UNESCO

Generálna konferencia UNESCO sa schádza každé dva roky. Tento rok sa nesie v znamení 70. výročia založenia UNESCO.

Paríž 17. novembra (TASR) – „Svet potrebuje UNESCO viac ako kedykoľvek predtým – v boji proti nevzdelanosti, chudobe, ale aj proti extrémizmu, netolerancii a ničeniu kultúrneho a historického dedičstva." Na Fóre lídrov členských krajín UNESCO v Paríži to v dnes vyhlásil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák.

Svoj prejav v sídle UNESCO vo francúzskej metropole využil aj na to, aby odsúdil piatkové teroristické útoky v Paríži: „Páchatelia takýchto zločinov sú obyčajní zabijaci, nepriatelia ľudstva. Neponúkajú riešenia, rozsievajú iba smrť. A naša odpoveď musí byť jasná: rozhodnosť a jednota. Obrana našich hodnôt a spôsobu života. Je dôležité, aby sme teroristom nedovolili ovplyvňovať náš program a diktovať našu agendu,“ zdôraznil M. Lajčák.




V tomto kontexte tiež ocenil rozhodnutie generálnej riaditeľky UNESCO Iriny Bokovej neprerušiť v dôsledku útokov 38. generálnu konferenciu UNESCO, v rámci ktorej sa koná aj Fórum lídrov. Na tomto zhromaždení najvyšší predstavitelia členských štátov organizácie bilancujú 70 rokov jej existencie a prednášajú predstavy o jej ďalšom pôsobení.

„Trvalý mier a globálnu bezpečnosť nie je možné zaručiť bez intelektuálnej a morálnej spolupráce medzi národmi a UNESCO je na to najlepšou platformou,“ konštatoval ďalej M.Lajčák.

Zároveň v mene SR podporil iniciatívu generálnej riaditeľky UNESCO Iriny Bokovej Unite4Heritage na záchranu kultúrnych a historických pamiatok v konfliktných oblastiach a spomenul príspevok Slovenska 30.000 eur do príslušných fondov UNESCO. „Spoločným úsilím členských krajín UNESCO musíme zmobilizovať sily a prostriedky na záchranu pamiatok pre budúce generácie.“

Vo svojom vystúpení tiež zdôraznil význam UNESCO pri šírení vzdelávania, podpore vedy a ochrane kultúrneho dedičstva po celom svete.

Slovensko sa v UNESCO dlhodobo aktívne angažuje a podporuje všetky jeho aktivity. O tom hovoril M. Lajčák aj počas stretnutia s generálnou riaditeľkou UNESCO Irinou Bokovou. Zhodli sa, že úlohy organizácie sú vzhľadom na aktuálne výzvy čoraz náročnejšie, keďže okrem tradičných hrozieb sa stále viac dostáva do popredia extrémizmus, netolerancia, nenávisť a iné neduhy prameniace okrem iného z nedostatku vzdelania či absencie sociálnych a ekonomických príležitostí.

Generálna konferencia UNESCO sa schádza každé dva roky. Tento rok sa nesie v znamení 70. výročia založenia UNESCO.

Na okraj jej zasadnutia rokoval M. Lajčák bilaterálne s macedónskym prezidentom Gjorgem Ivanovom. Sústredili sa najmä na dôsledky migračnej krízy pre túto balkánsku krajinu, ktorá spolu so Srbskom znáša najväčšiu záťaž utečeneckých prúdov na tzv. balkánskej trase. Spoločne sa venovali možnostiam odblokovania procesu európskej integrácie Macedónska smerom k otvoreniu prístupových rokovaní, dôležitou súčasťou čoho je vyriešenie sporu s Gréckom o názov krajiny.

TASR o tom dnes informoval Tlačový odbor Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.