Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

HERMANNOVÁ: Filozofia učí človeka orientovať sa vo veciach života

Generálna konferencia je najvyšším orgánom Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru. Na snímke zasadnutie Generálnej konferencie UNESCO v utorok 3. novembra 2015 v Paríži. Foto: Teraz.sk/Barbora Belovická

Prvýkrát sa Svetový deň filozofie v rámci UNESCO slávil 21. novembra 2002.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Filozofia v naozajstnom, pôvodnom a klasickom význame ako láska k múdrosti je ľudská potreba, ale aj možnosť, ako prežiť život harmonickejšie, s menšími problémami, alebo s väčšími možnosťami problémy riešiť. "Preto sa usilujeme prostredníctvom tém k Svetovému dňu filozofie inšpirovať ľudí k tomu, aby sa k filozofii vracali, pracovali s ňou a aby čítali filozofické knihy," povedala pre TASR riaditeľka Kultúrnej asociácie Nová Akropolis na Slovensku Kamila Hermannová. Kultúrna asociácia Nová Akropolis pripravila vo štvrtok 19. novembra pri príležitosti Svetového dňa filozofie v Bratislave prednášku s názvom "Žiť ako filozof".

V Košiciach si Svetový deň filozofie pripomenuli nielen vo štvrtok témou "Umenie zmeniť sa", ale aj dnes prednáškou "Umenie odpúšťať", potvrdila K. Hermannová.

Prednáška "Žiť ako filozof" v bratislavskom sídle Kultúrnej asociácie Nová Akropolis bola venovaná Svetovému dňu filozofie, ktorý pripadá na tretí štvrtok v novembri, zdôraznila K. Hermannová. "Sme presvedčení, že súčasný človek, ktorý je pomerne konzumne, materialisticky zameraný a žije v mnohých problémoch, konfliktoch, v mnohých veciach, ktoré vôbec nechápe, práve pre neho, pre nás, dnešných ľudí môže byť filozofia veľkým pomocníkom," uviedla riaditeľka Kultúrnej asociácie Nová Akropolis. "Preto, lebo nás učí vo veciach sa orientovať, učí nás pozerať sa na veci z čo najväčšieho množstva uhlov pohľadu, učí nás veci porovnávať, vnímať, chápať súvislosti, zároveň nám kladie otázky aj o nás samých, o ľuďoch, čo nás obklopujú, o udalostiach okolo nás," vysvetlila. "Čiže nás učí takej správnej metóde, filozofickej metóde, ku ktorej sme sa usilovali spoločne s našimi poslucháčmi v našej interaktívnej debate dospieť," a ďalej K. Hermannová dodala, že filozofia naozaj môže pomôcť k väčšiemu pohľadu do života a do sveta, ktorý človeka obklopuje.

Interaktívnu prednášku doplnili tri scénky v podaní ochotníckeho divadelného súboru pri Kultúrnej asociácii Nová Akropolis. V jednej z nich predstavili tri sitá starogréckeho filozofa Sócrata: sito dobra, pravdy a potrebnosti. Cez tie tri sitá má človek preosiať to, čo mu chce niekto iný povedať. Ak to, čo chce niekto povedať, nie je dobro, ak to nie je pravda, ak to nie je potrebné, potom načo vôbec to má človek počúvať. A načo to má niekto iný hovoriť.

Prvýkrát sa Svetový deň filozofie v rámci UNESCO slávil 21. novembra 2002. Zmysel pripomínania Svetového dňa filozofie spočíva v tom, aby sa našla spoločná platforma na diskusie o prebiehajúcich globálnych sociokultúrnych zmenách, aby sa ľudia oboznamovali s filozofickým dedičstvom, poodhalili oblasť myslenia pre vznik nových ideí a podnietili sa verejné debaty mysliteľov s občianskou spoločnosťou. Počas stáročí sa v rôznych kultúrach práve vďaka filozofii rodili koncepcie, idey, zásadné práce, ktoré sa stávali základom pre nezávislé, kritické, tvorivé myslenie.

Filozofia sa definuje najmä ako túžba po poznaní, láska k múdrosti či hľadanie múdrosti.