Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

VIDEO: V Sobotišti sa na výstave predstavilo viac ako 500 zvierat

Na snímke chovateľ Milan Miča získal ocenenie za plemeno holubov Český bublák na VIII. oblastnej výstave holubov a XXI. miestnej výstave hydiny a králikov v obci Sobotište v sobotu 4. januára 2019. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V obci Sobotište sa počas víkendu uskutočnila výstava holubov, hydiny a králikov.

Sobotište 5. januára (TASR) – V obci Sobotište sa počas víkendu uskutočnila výstava holubov, hydiny a králikov, na ktorej chovatelia predstavili viac ako 500 chovaných zvierat. TASR o tom informoval organizátor výstavy a predseda miestnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov (SZCH) Eduard Zelenka.

Hodnotiaca komisia výstavy holubov hodnotila štvorčlenné kolekcie v zastúpení oboch pohlaví po jednej kolekcii z jedného plemena, farby a kresby. V rámci hydiny hodnotila dvojčlenné kolekcie a v kategórii králikov sa ceny udeľovali pre jednotlivcov.



Na výstave predstavilo zvieratá 101 vystavovateľov, ktorí do Sobotišťa priviezli 320 holubov, 96 králikov a 92 kusov hydiny. "Vystavovatelia sú predovšetkým zo senického regiónu, ale aj z Trenčianskeho a Bratislavského kraja. Svojich holubov prišli na výstavu predstaviť aj chovatelia spoza rieky Morava," uviedol pre TASR organizátor výstavy.

U holubov sa oceňovali tri kolekcie štyroch holubov. "Okrem oblastných ocenení získali vystavovatelia aj ocenenie pre najlepšiu kolekciu výstavy a 12 čestných cien. U králikov sme udelili jednu cenu a deväť čestných ocenení, rovnako aj u hydiny," doplnil Zelenka.



Zaujímavosťou výstavy bol široký záber slovenského národného plemena holubov slovenského hrvoliaka. Toto pravé slovenské plemeno je chované na území Slovenska od 19. storočia. "Vystavovatelia predstavili 102 holubov tohto druhu. Na výstavách nebýva zvykom takýto vysoký počet tohto druhu, ktorý na konci druhej svetovej vojny takmer vyhynul," uviedol organizátor výstavy.



Výstava mala trojdňový program. "Prvý deň v piatok (3. 1.) bola časť, v ktorej porota oceňovala jednotlivé vystavené zvieratá. V sobotu (4. 1.) a nedeľu bola výstava prístupná pre návštevníkov. V posledný deň výstavy, na záver o 15.00 h bude slávnostné odovzdávanie ocenení," doplnil Zelenka.