Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Trnavský kraj

O zisteniach v zariadení Čistý deň nebudú kontrolóri informovať

Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante 13. septembra 2016. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dlhodobá kontrola je zameraná na to, aby sa zistilo, nakoľko je toto zariadenie spôsobilé vykonávať resocializačný program.

Galanta 13. septembra (TASR) – O výsledkoch dnešných zistení v neziskovej organizácii Čistý deň v Galante nebude poverená kontrolná skupina z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny informovať. Poskytne až kompletné výsledky kontroly, ktorá sa dnes v zariadení začala a bude trvať bližšie neurčený čas.

Vedúci skupiny, riaditeľ Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch Karol Molin médiám pri odchode zo zariadenia nepovedal, či sa budú na miesto vracať, ani aké úkony dnes pri návšteve vykonali. Skupina bola v resocializačnom stredisku v kontakte s riaditeľom Petrom Tománkom, ktorý sa rovnako nechcel vyjadriť. Čistý deň však v stredu 14. septembra organizuje v Bratislave tlačovú besedu.

Podľa slov Molina ide o kontrolu dlhodobú. „Vykonávame kontrolu, aby sme dospeli k zisteniam, ktoré budú podstatné pre ďalší postup vo veci. Kontrola je zameraná na to, aby sme zistili, nakoľko je toto zariadenie spôsobilé vykonávať resocializačný program. Dnes budeme o niečo múdrejší, ale treba počítať s dlhším časovým obdobím. Nie sme jediná inštitúcia, ktorá tu vykoná kontrolu. Verím, že naše zistenia budú natoľko relevantné, aby sme vedeli vo veci kvalifikovane rozhodnúť," uviedol Molin pred začatím kontroly v Čistom dni. V zariadení sa zatiaľ nenachádzajú klienti, ktorí sú na pobyte v Chorvátsku. Riaditeľ Peter Tománek je už na Slovensku.

Kontrolná skupina, ktorej členmi sú odborníci ministerstva práce, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a zástupcovia komory sociálnych pracovníkov si prezrela aj objekty Čistého dňa. Pri odchode podľa všetkého neodnášali kontrolóri žiadne písomné dokumenty.