Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

V rámci Svetového dňa vody otvorili v Seredi obnovené verejné studne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V spolupráci s pamätníkmi pred časom radnica zmapovala lokality, kde sa nachádzali zabudnuté mestské studne s úžitkovou vodou.

Sereď 22. marca (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa vody dali v Seredi do používania štyri obnovené verejné studne s ručnými pumpami. Nachádzajú sa na sídliskách a sú k dispozícii obyvateľom na polievanie zelene. Informovala o tom hovorkyňa radnice Zuzana Slahučková.

V spolupráci s pamätníkmi pred časom radnica zmapovala lokality, kde sa nachádzali zabudnuté mestské studne s úžitkovou vodou. "Cieľom je byť aspoň čiastočne sebestačnými a nebyť odkázaní od dodávok vody z verejného vodovodu. Ďalším dôvodom je podpora starostlivosti o sídliskovú zeleň," uviedol primátor Serede Ondrej Kurbel. O chuti podieľať sa na zalievaní mladých stromov, kríkov či mestských záhonov už v minulosti podľa hovorkyne informovali viacerí dobrovoľníci z mesta, a tak teraz radnica verí, že sa iniciatívni obyvatelia sídlisk takejto novinke potešia.

Aktuálne mesto otvorilo studne na Cukrovarskej, Fándlyho, Čepeňskej a na Spádovej ulici. "Prečistili sme ich a osadili na ne nové ručné pumpy. Projekt realizujeme z rozpočtu mesta a náklady na tieto prvé štyri sú vo výške približne 3500 eur," uviedol vedúci oddelenia realizácie projektov, rozvoja mesta a verejného obstarávania Marián Šišo. Mestský úrad upozorňuje, že voda nie je vhodná na pitie. Slúži prioritne pre zeleň v meste či vo všeobecnosti pre potreby svojich obyvateľov.