Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský kraj a južná Morava sa dá spojiť aj výletom na bicykli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ponuku pre milovníkov cyklistiky sústredili do spoločného sprievodcu, ktorý je jedným z výsledkov ich spolupráce.

Trnava 9. augusta (TASR) - Cyklotrasy dvoch susedov - Trnavského a Juhomoravského kraja sú rôznej náročnosti, od vhodných pre rodiny s deťmi až po športových cyklistov s dĺžkou od 11 do 70 kilometrov. Ponuku pre milovníkov cyklistiky sústredili do spoločného sprievodcu, ktorý je jedným z výsledkov ich spolupráce v rámci cezhraničného projektu, podporovaného z prostriedkov Európskej únie. Niektoré z cyklotrás na slovenskej a moravskej strane sa dajú jazdou prepojiť a dávajú príležitosť spoznať zaujímavosti oboch regiónov.

Trnavský región ponúka napríklad trasu okolo rieky Moravy, dve vetvy Dunajskej cyklistickej trasy a Kopaničiarskej cyklomagistrály, Vážsku cyklomagistrálu. Rovnako ponuku ísť bicyklom na hradisko Ducové pri Piešťanoch, popod Považský Inovec, na hrad Branč, absolvovať okruh Rybáreň pri Horných Orešanoch alebo okolo vodného diela Sĺňava v Piešťanoch či Trnavský cyklookruh. Popri nich sú viaceré ubytovacie a stravovacie zariadenia, ktoré majú certifikát v rámci projektu Vitajte cyklisti. Turistom na bicykloch sú prispôsobení na Kunovskej priehrade v Senici, v Zlatníckej doline v chate Amor pri Skalici, v hoteloch Máj, Patriot, Astra a Rybársky dvor v Piešťanoch. Zázemie často aj s možnosťou servisu bicyklov poskytujú reštaurácie na cyklistických trasách ako Poľovnícka reštaurácia v Gbeloch či Na mlyne v Radošovciach. Juhomoravské cyklotrasy majú poetické názvy, napríklad Tišňovsko - nebeskou bránou, Mikulovsko - slnečným Talianskom pod Pavlovskými vrchmi, Za sedemzubým boskoviským hrebeňom či Po trase Modré hory - krajom, kadiaľ prešiel Boh.

Oba kraje majú k projektu aj webové stránky, a to cykloportal.trnava-vuc.sk a cyklo-jizni-morava.cz so základnými informáciami. Moravská strana pridala aj kalendárium akcií v mestách a obciach pozdĺž cyklotrás. Aktuálne informuje o možnosti spoznávať na zámku Boskovice vojenské tradície rodu Lichtenstein či výstavu šperkov na zámku Slavkov.