Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Druhým kandidátom na primátora Trnavy je aktivista Peter Bročka

Druhým kandidátom na primátora Trnavy je Peter Bročka. Známy občiansky aktivista, 31-ročný právnik, oznámil svoju kandidatúru dnes, kandiduje bez straníckej podpory. Mesto nemá podľa neho patriť politickým stranám, ale ľuďom. Prvým známym kandidátom, ktorý chce byť trnavským primátorom, je Ján Žitňanský (KDH). Postavila ho koalícia KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO a NOVA s podporou Mosta-Híd a Strany zelených. Súčasný primátor Vladimír Butko (KDH) po skončení svojho prvého volebného obdobia kandidovať nebude. Smer-SD zatiaľ nezverejnil meno svojho kandidáta. Na snímke známy občiansky aktivista a kandidát na primátora Trnavy Peter Bročka. Foto: TASR

Do povedomia Trnavčanov sa Bročka zapísal mnohými dobrovoľníckymi aktivitami, ktoré zastrešuje občianska iniciatíva Lepšia Trnava.

Trnava 29. júna (TASR) – Druhým kandidátom na primátora Trnavy je Peter Bročka. Známy občiansky aktivista, 31-ročný právnik, oznámil svoju kandidatúru dnes, kandiduje bez straníckej podpory. Mesto nemá podľa neho patriť politickým stranám, ale ľuďom.

Trnava potrebuje podľa neho novú energiu, odhodlanie, vôľu počúvať, podporu aktívnych obyvateľov a prijímanie rozhodnutí, z ktorých budú mať prospech všetci Trnavčania, nielen pár vyvolených. Do povedomia Trnavčanov sa Bročka zapísal mnohými dobrovoľníckymi aktivitami, ktoré zastrešuje občianska iniciatíva Lepšia Trnava. Pre myšlienku získal stovky spolupracovníkov, za štyri roky činnosti zorganizovali desiatky akcií na skvalitnenie verejného priestoru.

"Počas posledných rokov som sa snažil ľuďom ukázať, že veci sa dajú meniť. S nápadom, chuťou a pozitívnym myslením dokážeme aj s minimálnymi nákladmi posunúť dopredu nielen svoje okolie, ale aj seba," uviedol Bročka vo svojom dnešnom vyhlásení ku kandidatúre. Dodal, že projekty, ktoré realizovali, boli nielen malými úspechmi, ale najmä inšpiráciou, ktorá dokonca presiahla hranice Slovenska. "Je zarážajúce, že naše snaženie viac ocenili mimotrnavské organizácie než dosluhujúce vedenie mesta. Aj napriek množstvu vydarených akcií sme sa často ocitli v situácii, kedy nám vedenie mesta namiesto pomocnej ruky hádzalo polená pod nohy," konštatoval.

Dobrovoľníctvo má však podľa Bročku svoje hranice a preto nastal čas, rozhodnúť sa čo ďalej. "Buď necháme politické strany znova si podeliť mesto a pokračovať v hodovaní za naše peniaze, alebo si povieme stačilo a zoberieme zodpovednosť do vlastných rúk," uviedol ďalej vo svojom vyhlásení. Dodal, že je potrebné posunúť mesto na novú úroveň. Na úroveň, kde sa rozhodnutia neprijímajú od stola, ale po otvorenej diskusii s odborníkmi a verejnosťou. Na úroveň, kde primátor nie je len štatista, ale niekto, kto dokáže nielen rozhodnúť, ale aj pomôcť a najmä inšpirovať. Na úroveň, kde primátor ľudí namiesto rozdeľovania zjednocuje.

"Politické strany sa nám snažia nahovoriť, že nezávislý kandidát nič nezmôže a že nezávislí poslanci sa na ničom nedohodnú. Je to klamstvo," konštatoval kandidát na primátora. Dôkazom bude podľa jeho v Trnave historicky prvá jednotná kandidátka nezávislých poslancov so spoločným programom. V Trnave je veľa šikovných aktívnych ľudí s odhodlaním pomôcť mestu. "Zmeny, ktoré ponúkneme, sa mnohým politikom a skupinám napojeným na mestský rozpočet zrejme páčiť nebudú. A to je dobre," uviedol Bročka.

Po dvadsiatich rokoch je podľa neho čas pozrieť sa detailne, kde a ako sa míňajú mestské peniaze. Je potrebný nezávislý personálny, právny a finančný audit na mestskom úrade a vo všetkých mestských organizáciách. Riadenie mesta sa musí otvoriť verejnosti, a to tak laickej ako odbornej. "Už žiadne zasadnutia s vylúčením verejnosti, už žiadne zatajovanie informácií pred občanmi, už žiadne stranícky nariadené rozhodnutia bez odbornosti," opísal svoj cieľ. V súvislosti s kandidatúrou sa Peter Bročka vzdal svojho vedúceho postu v Lepšej Trnave i administrátorstva na odkazprestarostu.sk.

Prvým známym kandidátom, ktorý chce byť trnavským primátorom, je Ján Žitňanský (KDH). Postavila ho koalícia KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO a NOVA s podporou Mosta-Híd a Strany zelených. Súčasný primátor Vladimír Butko (KDH) po skončení svojho prvého volebného obdobia kandidovať nebude. Smer-SD zatiaľ nezverejnil meno svojho kandidáta.

TASR sa pokúsi získať reakciu vedenia mesta Trnava.