Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trnavský kraj

Päť rokov bude Golgota z trnavskej kalvárie v rukách reštaurátorov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súsošie s ukrižovaným Kristom je v nevyhovujúcom stave a jeho kamenné i kovové časti potrebujú zásah reštaurátorov. Celkovo si to vyžiada viac ako 130.000 eur.

Trnava 29. júla (TASR) – Zhruba päť rokov by mala trvať kompletná obnova Golgoty na trnavskej kalvárii. Súsošie s ukrižovaným Kristom je v nevyhovujúcom stave a jeho kamenné i kovové časti potrebujú zásah reštaurátorov. Celkovo si to vyžiada viac ako 130.000 eur, na tento rok radnica vyčlenila na tento účel 27.150 eur. Z toho 20.000 eur predstavuje dotácia z rozpočtovej kapitoly Ministerstva kultúry SR na ochranu, obnovu a rozvoj dedičstva v oblasti pamiatkového fondu.

Súsošie je národnou kultúrnou pamiatkou. V súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu v Trnave o jeho obnove sa minulý rok uskutočnil reštaurátorský výskum. Práce budú vzhľadom na charakter pamiatky pozostávať z troch častí – komplexnej obnovy kamennej architektúry, obnovy kovových figurálnych plastík a sanácie a statického zabezpečenia základov.

Reštaurátor Tomáš Kucman uviedol, že reštaurovanie trnavskej Golgoty považuje za zaujímavú výzvu, pretože takéto príležitosti sú v rámci Slovenska zriedkavé. "Najprv by sme chceli zamerať polohu krížov, aby sa dal sledovať ich prípadný posun, doskúmať stav podložia základov, demontovať celé súsošie a ešte v tomto roku kompletne zreštaurovať sochu Krista," povedal Kucman. Spolu s ním bude pracovať na obnove súsošia špecialista na reštaurovanie kovových plastík akademický sochár Stanislav Kožela a odborník na statiku Vladimír Kohút. Konkrétny rozsah prác na každý kalendárny rok bude stanovený na základe výšky prostriedkov v rozpočte mesta a tiež získaných z iných zdrojov.