Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Na dve detské ihriská v Trnave je zákaz vstupu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Stalo sa tak pre rozhodnutie Slovenskej obchodnej inšpekcie, ktorá konštatovala, že nie sú plne v súlade s novými normami EÚ.

Trnava 9. júna (TASR) – V  Trnave sú v súčasnosti obohnané dve detské ihriská páskou so zákazom vstupu. Stalo sa tak pre rozhodnutie Slovenskej obchodnej inšpekcie, ktorá konštatovala, že nie sú plne v súlade s novými normami EÚ. Radnica sa snaží problém riešiť, aktuálne hľadá verejnou súťažou firmu na opravu a údržbu detských ihrísk. Silami svojej Správy kultúrnych a športových zariadení na to nestačí.

Medzi požiadavkami novej legislatívy, ako pre TASR uviedol hovorca radnice Pavol Tomašovič, je napríklad bezpečnosť hracích prvkov i čistenie piesku a jeho pravidelná výmena v pieskoviskách častejšie, ako to dovtedy bývalo zvykom. "Preto sme sa už dávnejšie rozhodli malé pieskoviská a malé ihriská pri činžiakoch postupne eliminovať a sústrediť sa na údržbu a výstavbu veľkých, centrálnych moderných ihrísk v jednotlivých častiach mesta," povedal Tomašovič. V súčasnosti je v celej Trnave 89 detských ihrísk. Deťom je nedostupné obľúbené ihrisko Gulliver v Parku Antona Bernoláka s nadrozmernou postavou tohto rozprávkového hrdinu. "To, že nevyhovuje európskym normám neznamená, že je nebezpečné. Tu je napríklad nedostatkom aj to, že sieť na hojdanie má väčšie oká ako povoľuje európska norma, pretože sa používaním roztiahli," dodal hovorca.

Podľa Tomašoviča súťaž na údržbu detských ihrísk je už druhá, do prvej sa nikto neprihlásil. Táto má uzávierku 15. júna. Jeho úlohou bude čistota plôch, úprava a čistenie informačných tabúľ, nátery a povrchové úpravy súčastí ihrísk, mazanie pohyblivých častí a drobné opravy. "Ak sa nám nepodarí ani teraz získať firmu, rozhodli sme sa pre Gullivera osloviť priamo výrobcu, aby dodal nové časti. Ihrisko chceme čo najskôr pre deti otvoriť," povedal Tomašovič.

Do zostavy nových moderných ihrísk, na ktoré sa chce mesto orientovať, pribudne 1. júla ďalšie, ktoré trnavské deti dostanú vďaka hlasovaniu a výhre v súťaži obchodného reťazca. V týchto dňoch ho budujú V jame na sídlisku Družba.