Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Historické vínne pivnice otvoria v Trnave už v sobotu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Aj v tomto ročníku budú mať návštevníci s vínnym pasom možnosť nielen degustovať kvalitné vína, ale aj spoznávať podzemné klenoty historického centra Trnavy.

>Trnava 31. októbra (TASR) - Deň vínnych pivníc, prostredníctvom ktorého po 14. raz ožije stáročná vinárska tradícia Trnavy, sa uskutoční v sobotu 5. novembra. Aj v tomto ročníku budú mať návštevníci možnosť nielen degustovať kvalitné vína, ale aj spoznávať podzemné klenoty historického centra Trnavy.

Organizátor podujatia Trnavský spolok priateľov vína Vincech a radnica pozvali v tomto ročníku na prezentáciu 51 vinárov z Modry, Dolian, Šenkvíc, Pezinka, Budmeríc, Zelenča, Dvorov nad Žitavou, Hlohovca a ďalších miest, medzi nimi aj Arcibiskupské vínne sklepy z Kroměříža, ktoré boli doteraz takmer na každom z ročníkov.

Každý z účastníkov dostane na cestu vínny pas. "Naša kapacita je obmedzená počtom 900," informoval predseda Vincechu Eduard Krištofovič. Vínne pivnice pôvodne začínali s tuctom priestorov, pred niekoľkými rokmi sa dostali cez tridsiatku a v tomto roku organizátori zvolili osvedčený počet 32 pivníc a historických priestorov. K najkrajším patrí pre svoj takmer pôvodný stav pivnica pod pivárňou Čajka na Halenárskej ulici, najviac ich je teraz sústredených na Hlavnej a Štefánikovej ulici.

Recept na "cestovanie" po vínnych pivniciach je jednoduchý - treba si včas zaobstarať vstupenku - vínny pas, ku ktorému dostane majiteľ taštičku s príležitostným pohárikom. Vo vínnom pase nájde mapku historického centra Trnavy aj s vyznačenými pivnicami. "Ohlásili sa nám okrem domácich návštevníkov aj milovníci vína z Oravy, Kysúc, Tatier, východného Slovenska a ďalších vzdialenejších kútov, ale aj turisti z Čiech, Poľska či Holandska," dodal Krištofovič.

Výroba vína je v Trnave zakorenená, už v roku 1278 sa mešťania uvádzajú v listine grófov z Jura a Pezinka ako vlastníci vysoko produktívnych viníc. Víno z teritória Trnavy dlhú dobu tvorilo jednu z najvýznamnejších komodít v obchodných aktivitách Trnavčanov. V roku 1822 dal trnavský obchodník Anton Valc vyrobiť údajne najväčší sud na svete, do ktorého sa vmestilo 114.000 litrov vína. Dobové pramene uvádzajú, že na ňom naraz tancovali aj štyri páry hodovníkov a stal sa turistickou atrakciou.