Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Tretí sektor dostane priestor u spoluzakladateľa ESETu Miroslava Trnku

Na Štefánikovej v Trnave má mať 3. sektor k dispozícii prvé podlažie, dve multifunkčné sály pre kultúrne a spoločenské podujatia.

Trnava 14. apríla (TASR) – Trnka Investments, s. r. o., za ktorou stojí známy slovenský podnikateľ, spolumajiteľ firmy ESET a Trnavčan Miroslav Trnka, poskytne v jednom zo svojich objektov v centre Trnavy priestor aktivitám tretieho sektora. Občianske združenie Publikum.sk dnes oznámilo, že v meštianskom dome na Štefánikovej 4 otvorí po rekonštrukcii nezávislé kultúrne centrum Malý Berlín. Malo by sa tak stať na jeseň tohto roka.

M. Trnka kúpil tento objekt od trnavskej radnice iba prednedávnom. Je vo veľmi zlom technickom stave rovnako ako ďalší objekt, ktorý je s ním prepojený dvorovou časťou a má východ priamo na hlavné Trojičné námestie. Investor má zámer spojiť obe historické budovy pasážou.

Na Štefánikovej má mať 3. sektor k dispozícii prvé podlažie, dve multifunkčné sály pre kultúrne a spoločenské podujatia. Väčšia bude mať kapacitu 100 až 150 miest na sedenie, menšia približne polovicu. Názov Malý Berlín odkazuje jednak na slávnu minulosť Trnavy a jej známe pomenovanie Malý Rím, zároveň na dnešné európske centrum nezávislej kultúry a kreatívneho priemyslu, mesto Berlín. "Z oboch si chceme vziať to najlepšie. V programe vytvoríme priestor pre všetky formy kultúry od hudobných koncertov, divadelných predstavení až po vzdelávacie aktivity," povedal Michal Klembara, zakladateľ o. z.

Obe budovy, teraz v majetku Trnka Investments, v posledných desaťročiach chátrali, mesto v nich robilo iba nevyhnutné úpravy. Po odchode posledných nájomníkov sa ich stav rapídne zhoršil. Už pri kúpe v roku 2013, keď spoločnosť zaplatila za domy 1,2 milióna eur, avizovala dom na Trojičnom orientovať na kaviarenské, prípadne reštauračné účely, pre objekt na Štefánikovej videla náplň v poskytnutí priestoru pre inovatívne myšlienky aktívnych ľudí. Trnka v roku 2011 otvoril po náročnej rekonštrukcii v inom historickom objekte na Trojičnom námestí, ktorý rovnako od mesta kúpil, kaviareň. V oboch prípadoch zaplatil mestu Trnava podstatne viac, ako samospráva pýtala. M. Trnka je od roku 2009 držiteľom Ceny mesta Trnava.