Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Svah sa na Červenej veži zosunul kvôli vode

Zhruba 800 metrov kubických pôdy so stromami sa v utorok 7. januára 2014 zosunulo na prístupovú cestu na Červenú vežu nad Piešťanmi. Foto: TASR/Jozef Polešenský

Pôda so stromami sa v utorok 7. januára zosunula na prístupovú cestu na Červenú vežu nad Piešťanmi.

Piešťany/Banka 8. januára (TASR) – Prvým opatrením, ktoré treba vykonať na zabránenie ďalšieho zosuvu pôdy na Červenej veži nad Piešťanmi, je odvodnenie svahu. Vodu z terénu, ktorá podmyla pôdu a pravdepodobne zapríčinila v utorok 7. januára posun na svahu, budú odvádzať rigolom do rieky Váh, ktorá tečie pod ním. TASR o tom dnes informoval Jaroslav Janeček, starosta obce Banka, v katastri ktorej sa Červená veža nachádza.

Dnes ráno zasadal v obci štáb za účasti zástupcov špecializovanej štátnej správy, polície, hasičov a ďalších. Podľa starostu by sa po odvodnení mali začať sanačné práce. "Je to úloha na niekoľko týždňov, kým pôda vyschne," konštatoval. Zosuv pôdy sa začal v utorok okolo 13. h, ďalší bol po 17. h. Spolu sa dal do pohybu pás asi 20 metrov široký a 50 metrov dlhý, ktorý sa posunul asi 50 metrov, smerom k štátnej ceste vedúcej do Hlohovca.

Pre bezpečnosť bola táto cesta v podvečer uzavretá, osobná a nákladná doprava boli presmerované na asi 16 kilometrov dlhú obchádzku. Pre autobusové spoje zabezpečila SAD Trnava, a.s., kyvadlovú dopravu. "Cestujúci týmto smerom nastúpili v Piešťanoch do autobusov, pod Červenou vežou vystúpili, peši prešli asi 500 metrov a nastúpili do iného autobusu na tejto linke," povedal dnes pre TASR riaditeľ divízie dopravy Juraj Kuzma. SAD čaká na pokyny polície, dokedy bude v tomto režime fungovať. Janeček uviedol, že dnes by sa mohol jeden pruh štátnej cesty sprejazdniť.

Podľa veliteľa zásahu piešťanských hasičov Pavla Kuhajdu sa na základe meraní zosunulo asi 1500 metrov kubických pôdy, svah sa od utorka večera do dnešného rána už neposunul. "Pod masou sa nachádza jazierko vody a blata, ktoré musí odtiecť," povedal pre TASR. Svah sa pri zosúvaní dostal aj na pozemok jedného z rodinných domov, dom však minul zhruba o štyri metre. Zastavil sa na stromoch a prístupovej ceste vedúcej zo štátnej cesty k domom a hotelom na Červenej veži.



Na Červenej veži zasahovali hasiči z Piešťan, Trnavy a Bratislavy

Svah v postihnutej lokalite na Červenej veži nad Piešťanmi bol silne podmáčaný a na troch miestach bolo pozorované presakovanie vody. Z tohto dôvodu bolo v lokalite odstavené vodovodné potrubie, keďže únik vody z potrubia mohol zapríčiniť zosuv pôdy. Toto podozrenie sa však nepotvrdilo.

Na miesto udalosti bol prizvaný geológ zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave, ktorý poskytol poradenstvo zasahujúcim hasičom a spracoval rozbor situácie. Z výsledkov jeho prieskumu bol následne stanovený možný scenár zosuvu svahu. Informoval o tom dnes hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Trnave Tomáš Bílik.

V súčasnosti podľa jeho informácií zasahujúce hasičské jednotky odstraňujú následky zosuvu pôdy a vykonávajú monitoring svahu. "Aj naďalej sú zaznamenávané malé pohyby svahu, ktoré však nepredstavujú riziko. Na mieste udalosti zasahovali príslušníci HaZZ okresného riaditeľstva Piešťan a Trnavy, príslušníci Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Bratislavy a technickú pomoc poskytlo Dobrovoľné hasičské združenie Pole Trnava. Spolu sa zatiaľ na odstraňovaní následkov zosuvu pôdy podieľalo 18 hasičov a deväť kusov hasičskej techniky," uviedol Bílik.