Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Súd v Dunajskej Strede zamietol žalobu proti poslancom Most-Híd

Okresný súd v Dunajskej Strede rozhodoval pondelok popoludní o žalobe Józsefa Kvardu (SMK), poslanca trnavskej župy, proti dvom poslancom NR SR za urážku na cti.

Dunajská Streda 20. mája (TASR) - Okresný súd v Dunajskej Strede rozhodoval pondelok (19.5.) popoludní o žalobe Józsefa Kvardu (SMK), poslanca trnavskej župy, proti dvom poslancom NR SR za urážku na cti.

Politici za Most-Híd, József Nagy a Gabriel Csicsai, vo svojom otvorenom liste adresovanom verejnosti koncom minulého roka upozornili, že zmluva o spoplatnení parkoviska pred nemocnicou v Dunajskej Strede je nápadne nevýhodná pre nemocnicu a pacientov s tým, že vo všetkých smeroch zvýhodňuje privátneho prevádzkovateľa a navodzuje dojem korupčného správania. Nagy a Csicsai zároveň vyzvali dvoch signatárov zmluvy, aby odstúpili z funkcií v predstavenstve nemocnice. Kým Zoltán Hájos, primátor Dunajskej Stredy, na druhý deň z funkcie v predstavenstve odstúpil, József Kvarda zažaloval oboch poslancov parlamentu.

Ako Nagy pre TASR uviedol, súd na pondelkovom pojednávaní rozhodol o zamietnutí žaloby s odôvodnením, že nebola prekročená prijateľná zákonná hranica slobody prejavu. "Poslanci strany Most-Híd, ktorí vystupovali ako občianski aktivisti, sa nemusia ospravedlniť za svoje zverejnené výroky, nezaplatia ani požadovanú majetkovú ujmu a trovy konania bude znášať navrhovateľ," povedal Nagy.

Podľa jeho ďalších slov súd si neželal zaoberať sa mierou nevýhodnosti zmluvy o systéme parkovania pred nemocnicou, ktorá vyvolala kritické slová poslancov parlamentu z Dunajskej Stredy. "Nepovažoval za nutné predložiť ani expertný posudok porovnávacej analýzy, ktorý navrhli obžalovaní," zdôraznil poslanec.

Kvarda na začiatku pojednávania nadiktoval do zápisnice súdu citát z uznesenia predstavenstva nemocnice, podľa ktorého ako ďalšia alternatíva prichádza do úvahy trestnoprávne podanie na poslancov za podozrenie z trestného činu ohovárania. "Toto vystúpenie považujeme za hrubý pokus o zastrašovanie," doplnil Csicsai.

Na aprílovom zasadnutí Trnavského samosprávneho kraja poslanci Smeru a SMK neboli ochotní rokovať o odvolaní Kvardu. S predsedom predstavenstva nemocnice v Dunajskej Strede sa TASR doteraz nepodarilo kontaktovať a snaží sa získať stanovisko J. Kvardu.