Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Nocľaháreň v Seredi potrebuje pomoc, vyhlásila zbierku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nocľaháreň má nedostatok diek, paplónov, posteľnej bielizne, spacích vakov a uterákov.


Sereď 30. októbra (TASR) – Trnavská arcidiecézna charita (TArCh) plánuje od decembra opäť otvoriť svoju nocľaháreň v Centre pomoci človeku na Garbiarskej ulici v Seredi. Na zabezpečenie jej chodu však potrebuje zadovážiť nevyhnutné veci, preto sa rozhodla vyhlásiť verejnú zbierku.

Nocľaháreň má nedostatok diek, paplónov, posteľnej bielizne, spacích vakov a uterákov. Ale privíta tiež základné potraviny, prostriedky na dezinfekciu, pracie prostriedky, šampóny, prípadne aj ponožky, spodnú bielizeň, rukavice a čiapky. Zariadenie pre bude otvorené každý deň, vrátanie víkendov a sviatkov, vždy od 19. hodiny do 7. hodiny nasledujúceho dňa.

"Nocľah plánujeme zabezpečovať počas zimných mesiacov a bude spoplatnený sumou 1 euro na osobu a noc. Klienti, ktorí budú bez príjmu, budú mať možnosť si nocľah odpracovať jednoduchou aktivitou, napríklad umytím podláh, WC, uprataním okolia centra," uviedol riaditeľ TArCh Miroslav Dzurech.

Dodal, že v Seredi je v tomto smere špecifické prostredie a veľa ľudí, ktorí pomoc potrebujú. Odvíja sa to historicky od silnej drogovej scény, v nadväznosti na pouličnú prostitúciu. Preto sú aj klientmi nocľahárne nielen ľudia bez domova, ale aj závislí a "odvrhnutí" spoločnosťou. "Tiež mladí ľudia a vo väčšom percente ženy," povedal Dzurech. Nocľaháreň v Seredi v zime funguje už niekoľko rokov a je o ňu záujem. Cieľom je pre klientov zabezpečiť základnú životnú potrebu – spánok. Pretože pre ľudí žijúcich na ulici je nevyhnutnosťou oddýchnuť si počas mrazov v bezpečnom prostredí, v teple a načerpať tak nové sily.

Centrum pomoci človeku je pre darcov otvorené v pracovné dni od 8.00 do 14.00 h.