Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Rekonštrukcia Vodného diela Gabčíkovo pokračuje búracími prácami

Gabčíkovo, ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Rekonštrukcia pokračuje búracími prácami na drážkach bitiev, ktoré slúžia ako vodiace drážky pre pohyblivé bitvy, oceľové plaváky na priväzovanie vyväzovacích lán lodí.

Gabčíkovo 24. októbra (TASR) - Obnova plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo napreduje podľa plánu. Po odstránení oceľových vrát z pravej plavebnej komory, pokračuje spoločnosť Metrostav s ďalšími búracími prácami. Médiá o tom vo štvrtok informoval jej mediálny zástupca.

Práce sa začali obnovou pravej plavebnej komory. Generálnym dodávateľom stavebných prác a projektovej dokumentácie je uvedená spoločnosť. Jej pracovníci od začatia prác v júni tohto roka kompletne odstránili niekoľko 100-tonové oceľové vráta, vrátane ich príslušenstva. "Sme pozitívne prekvapení, že demontážne práce postupujú rýchlejšie, ako sme predpokladali," povedal jej projektový manažér Radek Liška.

Rekonštrukcia pokračuje búracími prácami na drážkach bitiev, ktoré slúžia ako vodiace drážky pre pohyblivé bitvy, "oceľové plaváky" na priväzovanie vyväzovacích lán lodí. Spoločnosť kompletne vymení desať drážok i bitiev. Drážky bitiev v stredovom múre budú mať integrované vyhrievanie a prívod stlačeného vzduchu pre bublinkovanie, aby v zime vzájomne nezamŕzali a netvoril sa ľad. „Pri veľkosti tejto stavby si nezainteresovaný človek ani nevšimne, že sa na nej niečo deje, avšak vybúranie drážky bitvy je skutočný oriešok. Ide o náročné búracie práce vo výške 10-podlažnej budovy,“ doplnil projektový manažér Liška.

Okrem demontáže oceľových prvkov sa bude pokračovať aj v búraní armatúr muriva. Tento rok sú tiež v pláne injektáže pre zabezpečenie stabilizácie podložia plavebných komôr a zvýšenie bezpečnosti stavby. Ukončenie stavebných prác na modernizácii vodného diela je naplánované v januári 2022. Modernizuje sa za plnej prevádzky.