Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Kandidátom pravice na post primátora Trnavy je Ján Žitňanský

Na snímke poslanec mestského zastupiteľstva za KDH a zároveň novopredstavený kandidát na primátora Trnavy do najbližších volieb Ján Žitňanský. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Súčasný primátor Vladimír Butko oznámil, že po skončení svojho prvého funkčného obdobia sa o post už uchádzať nebude.

Trnava 23. júna (TASR) – Dlhoročný mestský poslanec Ján Žitňanský je od dnes kandidátom pravicovej koalície na post primátora Trnavy. Ohlásenie kandidatúry prišli pred trnavskú radnicu podporiť za koaličné strany KDH predseda Ján Figeľ, predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, predseda OĽaNO Igor Matovič a Juraj Droba z NOVA. Podporu vyjadrili aj Most-Híd a Strana zelených.

Súčasný primátor Vladimír Butko (KDH) oznámil, že po skončení svojho prvého funkčného obdobia sa o post už uchádzať nebude. Jeho rozhodnutie, ako dodal, dozrievalo dlhšie, o dôvodoch chce hovoriť pred odchodom z radnice na samostatnej tlačovej konferencii. Dodal, že KDH má v Trnave dostatok dobrých ľudí, ktorí dokážu plnohodnotne vykonávať funkciu najvyššieho predstaviteľa samosprávy. Pred Butkom bol šestnásť rokov primátorom Trnavy Štefan Bošnák (KDH).

Fotogaléria: Kandidátom pravice na post primátora Trnavy je Ján Žitňanský


Všetci zúčastnení predstavitelia politických strán dnes vyjadrili potešenie nad vznikom širokej koalície, podľa Figeľa je to po Košiciach druhý príklad, "keď zodpovednosť a spolupráca prevládajú a ak sa nájde odvaha a kandidát, ktorý stojí za to". Frešo konštatoval, že pomerne skoré ohlásenie vzniku koalície a predstavenie spoločného kandidáta je dobrým signálom nielen pre Trnavu, ale aj pre celé Slovensko, že "stredo-pravá scéna je tu a dokáže ponúknuť nielen zrozumiteľných kandidátov, ale aj spolu vládnuť". Je to podľa neho silné posolstvo pre voličov pre nadchádzajúce komunálne i pre neskoršie parlamentné voľby. Matovič dodal, že Trnava i Slovensko si zaslúžia nádej, že sa vymania spod područia Smeru.

"Vidíme, aké devastačné účinky má, keď Smer ovládne celú krajinu a obávali sme sa, aby takéto pôsobenie nevzniklo po budúcich komunálnych voľbách aj v Trnave. Preto sme sa rozhodli podporiť tu i na Slovensku opozičné koalície a nabádať strany k spolupráci," povedal Matovič. Podľa Drobu je výnimočné, aby kandidát na primátora ohlasoval svoju kandidatúru "s predchádzajúcimi primátormi za chrbtom". "Prišiel som vyjadriť podporu kontinuite. Táto koalícia je príkladom, že Smer je poraziteľný a týka sa to aj poslaneckých mandátov v zastupiteľstve," povedal Droba.

Kandidát na trnavského primátora Ján Žitňanský má 54 rokov, šestnásť rokov je poslancom mestského zastupiteľstva za KDH. Rovnako dlhú dobu vykonáva predsedu bytovej komisie. Je ženatý, má štyroch synov a pracuje v bohunickej atómke. Body svojho volebného programu chce zverejniť po lete. "Táto koalícia je podľa mňa najlepšia, aká môže byť. V Trnave vždy vyhrávala pravicové zoskupenie strán," povedal Žitňanský.