Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Policajti našli v dome v Galante kilogramy výbušnín

Na snímke prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar. Foto: TASR/Michal Svítok

Dom na Švermovej prehľadávali sedem dní, policajný prezident si takú dlhú domovú prehliadku nepamätá.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Štyri kilogramy trhaviny - zmesi dusičnanu amónneho, hliníka a nitrometánu, deväť kilogramov trhaviny - zmesi pentritu a dietylftalátu, 130 kusov po domácky vyrobených rozbušiek, sto kusov elektrických palníkov, jedna odpaľovacia rampa na trhaviny a jeden iniciátor. To sú tie najzaujímavejšie z vecí, ktoré sa podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara našli počas domovej prehliadky v dome na Švermovej ulici v Galante.

"Ma mieste sa nachádzalo množstvo neidentifikovaných látok. Pri operatívnej informácii, ktorá hovorila o tom, že každá z nich môže byť nebezpečná, sa s každou narábalo prísne individuálne, robili sa rôzne kontrolné merania a vyhodnocovalo sa, aké nebezpečenstvo hrozí pri manipulácii s týmito látkami," informoval Gašpar.

Dom na Švermovej prehľadávali sedem dní, Gašpar si takú dlhú domovú prehliadku nepamätá. Pri akcii, ktorá dostala názov Kutil, urobili spolu sedem domových prehliadok a ďalších sedem prehliadok iných priestorov aj pozemkov, okrem Galanty aj v Jelke a v Sládkovičove. Policajti podľa Gašpara zaistili 500 stôp, ktoré sa podrobujú expertíznemu skúmaniu. Ide o chemické a pyrotechnické stopy, rôzne chemikálie na výrobu výbušnín a drog, chemické pomôcky potrebné na laboratórne práce, provizórne laboratórium a rôzny elektrotechnický materiál na výrobu trhavín a výbušnín.

Video:Zábery z policajnej akcie Kutil v rodinnom dome v Galante


Výsledkom akcie bolo obvinenie troch mužov za trestné činy nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, a za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami. Ide o Zoltána A. (41), Kristiána R. (40) a Richarda R. (21), ktorým hrozí väzenie na 15 až 20 rokov. "Nie je možné odkryť celý postup odhalenia tohto prípadu, ale možno v dohľadnej dobe budeme informovať aj o odberateľoch takýchto látok," odpovedal Gašpar na otázku, pre koho boli vyrábané výbušniny určené. Ďalej uviedol, že polícia zisťuje, akú mali obvinení kvalifikáciu a vzdelanie. "Hlavný obvinený tvrdí, že má dve vysoké školy. Na druhej strane, ak išlo o človeka znalého nebezpečnosti tých látok, tak neviem, či by si ich vylieval na vlastnej záhrade," poznamenal policajný prezident.

Na snímke zaistené veci
Foto: TASR/Prezídium Policajného zboru


Ďalej informoval, že okrem policajných zložiek boli na mieste aj armádne zložky či hasiči. Z bezpečnostných dôvodov boli prijaté maximálne preventívne opatrenia, zavretá bola blízka škola a po celej Švermovej ulici boli rozložené špeciálne zariadenia zložiek ministerstva vnútra a ministerstva obrany.