Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Podujatím Danub Day si vodohospodári pripomenuli význam Dunaja

Letecký pohľad na plavebné komory Sústavy vodných diel Gabčíkovo Foto: TASR/Štefan Kačena

Súčasťou Danub Day sú aj jazdy na koňoch, súťaže, tvorivé dielne, penová šou, lezecká opičia dráha, nafukovacie atrakcie i exkurzia do Vodnej elektrárne Gabčíkovo.


Gabčíkovo 17. júna (TASR) – Bohatým kultúrnym programom si dnes vodohospodári v areáli Vodného diela Gabčíkovo pripomenuli Medzinárodný deň Dunaja. Tradičné podujatie Danub Day organizujú štátne podniky Vodohospodárska výstavba a Slovenský vodohospodársky podnik s ďalšími rezortnými organizáciami Ministerstva životného prostredia SR.

Podľa slov generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Daniela Kvoceru je tohtoročné podujatie výnimočné, pretože práve 17. júna 1965 došlo k ničivým záplavám na Dunaji a zároveň v tomto roku uplynulo štvrťstoročie existencie Vodného diela Gabčíkovo. "Jednou z najdôležitejších vecí je to, že dnes chráni široké územie pred tisícročnou vodou a, samozrejme, nemalý význam má aj to, že cez toto dielo sa ročne preplaví 15.000 plavidiel a 285.000 pasažierov. Veľmi významná je aj skutočnosť, že na Vodnom diele Gabčíkovo vyrábame ekologickú zelenú energiu," uviedol Kvocera.

Program podujatia Danub Day sa začal v dopoludňajších hodinách happeningom s názvom Štyri živly. Jeho súčasťou je aj divadelné predstavenie dvojice Smejko a Tanculienka, vystúpenia hudobnej skupiny Komajota, detského folklórneho súboru Dúbravček z obce Plevník–Drienové i Tanečného divadla Ifjú Szivek. Počas celého dňa sú pre návštevníkov pripravené plavby záchranárskymi člnmi, maľovanie na tvár, animačný program a tanečný workshop v podaní Elsy a Olafa z Frozen.

Súčasťou Danub Day sú aj jazdy na koňoch, súťaže, tvorivé dielne, penová šou, lezecká opičia dráha, nafukovacie atrakcie i exkurzia do Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Chýbať nebudú ani jarmočné a miestne kulinárske špeciality.