Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Počas opravy mosta v Piešťanoch bude obchádzka po D1 bezplatne

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Krajinský most je podľa odborných posudkov v zlom stave.

Piešťany 4. marca (TASR) – Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja vyhovelo žiadosti primátora Piešťan odpustiť vodičom počas pripravovanej prázdninovej opravy Krajinského mosta povinnosť používať diaľničné známky na obchádzkovej trase. Jej časť je naplánovaná na diaľničný úsek Lúka-Horná Streda.

Úsek bude podľa listu, ktorý rezort zaslal primátorovi Removi Cicuttovi, dočasne vyňatý zo spoplatnenia. Krajinský most v Piešťanoch je jediným cestným spojením Piešťan s obcami na ľavom brehu Váhu, ktorý bude počas rekonštrukcie úplne uzatvorený pre dopravu. Ďalším mostom je Kolonádový most pre peších, ktorý je však využiteľný len pre vozidlá integrovaného záchranného systému. Najbližšie možné prepojenie pravého a ľavého brehu Váhu a zároveň možné obchádzkové trasy sú dve - asi 20 km vzdialený most v Hlohovci, kde je však doprava predimenzovaná a 8 km vzdialený diaľničný most medzi križovatkami Lúka a Horná Streda. "Dočasné vyňatie úseku zo spoplatnenia prostredníctvom diaľničnej známky bude realizované osadením dočasného dopravného značenie na predmetnom úseku v prípade, že náklady na osadenie dočasného dopravného značenia bude znášať mesto Piešťany alebo Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorá pripravuje rekonštrukciu Krajinského mosta. Termín osadenia dočasného dopravného značenia má byť dohodnutý s Národnou diaľničnou spoločnosťou," uvádza sa v liste, ktorý zverejnila radnica na svojej webovej stránke.

Krajinský most je podľa odborných posudkov v zlom technickom stave, Piešťanci dlhodobo poukazovali na potrebu jeho opravy. V súčasnosti však kritizujú postup vlastníka TTSK, ktorý nechce z dôvodu bezpečnosti i finančného zabezpečiť súbežné provizorné premostenie Váhu. Časť obyvateľov sa prikláňa k odloženiu plánovanej opravy mosta do času, kým nebude k dispozícii viac finančných prostriedkov a bude sa môcť urobiť generálna oprava mosta namiesto čiastočnej, ktorá by v júli a auguste mala most pre dopravu uzavrieť. Peší budú môcť prechádzať.