Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Múzeum holokaustu prináša výstavu Grünberg: Stratené spomienky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Výstava vznikla v spolupráci s rakúskym COM – Collective of Memories.

Sereď 24. októbra (TASR) - Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú fotografickú výstavu Grünberg: Stratené spomienky. Zobrazuje podľa Kristíny Svrčkovej z múzea miesta, kde žila ortodoxná židovská komunita v poľskej Zielonej Góre - Grünbergu. Potrvá do 25. januára 2020.

Výstava vznikla v spolupráci s rakúskym COM – Collective of Memories. "Skupina tamojších fotografov zdokumentovala lokalitu, kde pôsobila komunita židov, ktorá bola počas holokaustu úplne zničená," uviedla Svrčková.

V meste Grünberg zriadili v roku 1942 aj pracovný tábor pre židovské ženy, v roku 1944 sa stal pobočným táborom koncentračného tábora Gross-Rosen. Odtiaľ sa 29. januára 1945 vydal do mesta Volary pochod smrti, ktorý neprežili stovky žien. Dnes nie je na mieste bývalého pobočného tábora nič, čo by pripomínalo tieto udalosti.

"S vraždami týchto ľudí sme prišli aj o jidiš kultúru, ktorú reprezentoval hlavne ortodoxný judaizmus. Autori výstavy nás svojím dielom vrátia do sveta, ktorý mal pre zvrátenú ideológiu prestať navždy existovať," dodal vedúci múzea Martin Korčok.