Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Mestá v Trnavskom kraji sa do poplatku za rozvoj nehrnú

Trojičné námestie v Trnave, ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V Senici sa zhodli na tom, že je to nevýhodné pre všetkých a že by to zastavilo pomaly všetko. Mesto investorovi nebude klásť žiadne prekážky.

Trnava/Sereď/Hlohovec/Piešťany/Senica 29. októbra (TASR) – Hoci od nového roka budú môcť mestá a obce prostredníctvom novozavedeného miestneho poplatku za rozvoj ovplyvniť príjmy do mestskej kasy, mestá v regióne Trnavy sa do možnosti využiť to zatiaľ nehrnú.

V Seredi mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že k takémuto kroku vôbec nepristúpia. "Poslanci mestského zastupiteľstva sa zhodli, že vyrubovanie poplatku za rozvoj v nasledujúcom období mestská samospráva prijatím všeobecne záväzného nariadenie (VZN) nevyužije," TASR informoval zástupca primátora Serede Ľubomír Veselický. Rovnako sú na tom Piešťany, kde ako uviedla hovorkyňa Eva Bereczová, miestny poplatok za rozvoj zatiaľ zavádzať nebudú.

V Senici VZN o poplatku za rozvoj takisto nevznikne. "Zhodli sme sa na tom, že je to nevýhodné pre všetkých," povedal pre TASR primátor Branislav Grimm. Podľa neho by "to zastavilo pomaly všetko". "Ak chce nejaký investor prísť, tak nech príde, nebudeme mu klásť žiadne prekážky," dodal. Ilustroval, že napríklad v prípade zatepľovania činžiaku v meste by museli vlastníci, ak by bol poplatok vyrubený, zaplatiť navyše 44.000 eur. "To je neprijateľné," konštatoval primátor Senice.

Krajské mesto Trnava takisto ešte nemá v tejto veci jasno. Hovorca mesta Pavol Tomašovič informoval TASR, že ani nepredpokladá, že k začiatku novembra sa bude vedieť o konečnej podobe riešenia tejto otázky.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár uviedol, že mesto zatiaľ zvažuje, či poplatok za rozvoj zavedie a ak, tak v akej výške. Podľa neho to má dva rozmery. "Na jednej strane ďalší príjem posilní nezávislosť miest, ktoré majú veľmi nízky podiel z tých daní, ktoré vyberú. A zároveň je to oveľa transparentnejší nástroj pre potenciálnych investorov," uviedol primátor Hlohovca. Kritizoval ale skutočnosť, že v parlamente si investori vylobovali do zákona poplatky pre rodinné domy až nad rozlohu 150 m2 úžitkovej plochy, pričom pri bytoch to platí aj pre malometrážne garsónky.

Poplatok za rozvoj môže obec dobrovoľne zaviesť vlastným VZN. Samosprávam má pomôcť pri budovaní sociálnej a technickej infraštruktúry potrebnej na stavebný rozvoj a zároveň má brániť korupcii. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna.