Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Kompa v Gabčíkove začne premávať do Maďarska od soboty

Archív: V Gabčíkove slávnostne odovzdali do užívania kompu na Dunaji. V rámci cezhraničnej spolupráce medzi obomi krajinami bude nové turistické prepojenie pre verejnosť k dispozícii od 27. júla 2013. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po viacerých neúspešných pokusoch nový termín spustenia plavidla s nízkym ponorom na Dunaji medzi Gabčíkovom a maďarskou obcou Dunaremete je stanovený na sobotu

Gabčíkovo/Dunaremete/Lipót 12. júna (TASR) - Kompa Medzi Gabčíkovom a maďarskou obcou Dunaremete začne premávať v pôvodnom koryte Dunaja v sobotu 14. júna. Po viacerých neúspešných pokusoch nový termín spustenia plavidla s nízkym ponorom (40 cm) na Dunaji medzi Gabčíkovom a maďarskou obcou Dunaremete je stanovený na sobotu 14. júna. Povedal to pre TASR prevádzkovateľ plavidla, starosta obce Lipót Péter Tóth, ktorý je aj majiteľom kúpaliska v obci Lipót. Informáciu potvrdil aj starosta obce Gabčíkovo Iván Fenes.

"Všetky technické problémy sme konečne odstránili, skúšobné plavby boli bezproblémové," vysvetlil Tóth s tým, že aj podľa pôvodných plánov v jesenných a zimných mesiacoch sa rátalo s pozastavením plavby pre nízky stav vody. Podľa jeho ďalších slov počas turistickej sezóny návštevníci kúpaliska Lipót majú možnosť navštíviť aj Vodné dielo Gabčíkovo. "Tešíme sa na spoluprácu. Myslím si, že toto vodné prepojenie môže priniesť z hľadiska turizmu len úspech," zdôraznil Fenes.

Kompa bude premávať trikrát denne a k cestovnému poriadku sa prispôsobuje aj SAD Dunajská Streda, ktorá cyklobusom zabezpečuje prevoz turistov a obyvateľov z okresného mesta do turistickej oblasti pri Dunaji. "Od začiatku projektu sme podporovali túto iniciatívu a okamžite sme ponúkli spoluprácu," zdôraznil riaditeľ autobusovej dráhy Michal Humenik.

Kompu medzi Slovenskom a Maďarskom slávnostne odovzdali do užívania 26. júla 2013. V rámci cezhraničnej spolupráce medzi oboma krajinami malo byť nové turistické prepojenie pre verejnosť k dispozícii na druhý deň, ale pre technické problémy kompa od 27. júla 2013 bola odstavená. Projekt sa realizoval v celkovej hodnote viac ako 3,2 milióna eur a 85 percent finančných prostriedkov hradila Európska únia. Podľa pôvodných plánov kompa bola konštruovaná tak, že mala byť v prevádzke aj vtedy, keď je nízka hladina vody Dunaja. Je 24 metrov dlhá, viac ako sedem metrov široká, s nízkym ponorom 40 cm. Môže previezť 100 osôb, šesť osobných automobilov a niekoľko desiatok bicyklov. Prístav pri Gabčíkove má čakáreň, vlastnú žumpu, studňu, verejné osvetlenie, parkovisko a vybudovala sa aj 500 metrov dlhá prístupová cesta. Kompa by mala spájať Žitný ostrov a Szigetköz (Malý Žitný ostrov).