Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Knižná búdka v Trnave hľadá dobrovoľníkov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Alexandra Moštková

Od jesene 2013 do nej priniesli a aj z nej odniesli tisícky kníh, ktoré mohli slúžiť novým majiteľom. Musela však v lete minulého roka ustúpiť rekonštrukcii verejných priestorov pred školou.

Trnava 7. februára (TASR) – Trnavčanom chýba knižná búdka, na ktorú si za posledné tri roky zvykli pri budove Trnavskej univerzity (TU) na Dolnopotočnej ulici. Od jesene 2013 do nej priniesli a aj z nej odniesli tisícky kníh, ktoré vďaka projektu mohli slúžiť novým majiteľom. Musela však v lete minulého roka ustúpiť rekonštrukcii verejných priestorov pred školou.

S nápadom nonstop verejnej knižnice prišli do Trnavy traja študenti - Filip Galko, Juraj Zamborský a Peter Gabriška, ktorí sa s ním stretli v zahraničí. Dostali prísľub od mesta o výpožičke potrebného pozemku v tesnej blízkosti Univerzitného parčíka, na ktorý postavili upravenú telefónnu búdku s policami.

Bookpoint oslovil svojou otvorenosťou tých, ktorí už nemali doma dostatok priestoru pre svoje knihy i takých, čo nemali na nákup nových alebo našli dávno hľadaný titul. A hoci po čase dostala svoju pokračovateľku na trnavskej železničnej stanici, v obľúbenosti a dostupnosti mala prvenstvo. Stopku dostala, až keď sa začalo s modernizáciou priestoru pred TU, autori projektu ju potom premiestnili do Smoleníc, odkiaľ jeden z nich pochádza.

Hovorca mesta Pavol Tomašovič pre TASR uviedol, že odštartovaním prác výpožička na pozemok zanikla. Mesto však má ochotu takúto iniciatívu v uliciach Trnavy opäť podporiť, hoci samo nemá kapacity, aby projekt realizovalo. Šancu tak dostávajú dobrovoľníci, ktorí by sa myšlienky ujali, búdku inštalovali a priebežne sa o ňu starali.

"Našou predstavou je, že by malo ísť o miesto čo najviac dostupné verejnosti, podľa možnosti pod kontrolou napríklad bezpečnostného kamerového systému. Môže, ale zároveň nemusí ísť znovu o priestranstvo pred TU," povedal pre TASR Tomašovič.

Ku knižnej búdke sa prihlasuje aj univerzita. Rektor TU Marek Šmid povedal, že by sa mohli zaoberať myšlienkou inštalovať ju aj vo vlastnej réžii. "Bolo to obľúbené, my sa nebránime, aby Bookpoint stál pred našou školou naďalej," uviedol pre TASR.