Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Dvaja obvinení muži pripravili dôchodcov o domy za 350-tisíc eur

Roman V. Foto: TASR/KRPZ v Trnave

Bývalí majitelia nehnuteľností netušili, že ich niekto pripravil o strechu nad hlavou. Jeden z poškodených prišiel na to iba vďaka listu zo sociálnej poisťovne.

Trnava 10. marca (TASR) - Vyšetrovateľ polície obvinil z obzvlášť závažného zločinu podvodu spolupáchateľstvom 33-ročného Romana K. z Galanty a 32-ročného Romana V. z Košíc. V šiestich prípadoch pripravili podvodným konaním starších ľudí o ich domy. Od novembra do januára tohto roku spísali kúpne zmluvy bez súhlasu a vedomia vlastníkov a predložili ich na kataster. Zápisom tak poškodení, prevažne starší ľudia nad 70 rokov, mali prísť o svoje rodinné domy v katastrálnom území Horné Saliby, Pusté Úľany, Tomášikovo, Sládkovičovo a Galanta. Ich cena bola predbežne odhadnutá na viac ako 350.000 eur. Informovala TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

"Bývalí majitelia nehnuteľností nemali ani potuchy o tom, že ich niekto takto pripravil o strechu nad hlavou. Jeden z poškodených prišiel na to iba vďaka listu zo sociálnej poisťovne, v ktorom ho informovali, že mu pozastavili vyplácanie dávok. Keď celú situáciu preveril, dozvedel sa, že predal dom a nie je dôvod na ďalšie vyplácanie dávok," priblížila Linkešová s tým, že obvinení si vytypovali starších ľudí, ktorí boli výlučne vlastníkmi domov, a ktorí boli vo väčšine prípadov bez príbuzných v priamom rade. Dodala, že hoci došlo k zmene vlastníkov, poškodení o svoje domy neprišli. Vo všetkých prípadoch bolo vydané predbežné opatrenie.

Polícia 6. marca zadržala Romana K., ktorý bol jedným z konateľov galantskej spoločnosti s nehnuteľnosťami. "Vyšetrovateľ ho obvinil z podvodu a spracoval návrh na jeho väzobné stíhanie, o ktorom rozhodne súd," konštatovala hovorkyňa. Po druhom páchateľovi Romanovi V. z Košíc vyhlásila polícia pátranie. Mužom hrozí za podvody s domami väzenie na 10 až 15 rokov.