Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Tohtoročná Trnavská novéna bude o rodine v cirkvi

Ján Pavol II. ilustračné foto Foto: TASR/AP

Už tradične prenesú na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred nejednou tragédiou.

Trnava 22. októbra (TASR) - Trnavská novéna, deväťdňový cirkevný sviatok na počesť trnavskej Panny Márie, bude v tomto roku zameraná na Rok synody o rodine v cirkvi a sv. Jána Pavla II. – pápeža rodiny. Už tradične bude na jej začiatku prenesený na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred nejednou tragédiou. Matka Božia na obraze na hlavnom oltári bude opäť pozerať na pútnikov a bdieť nad nimi počas deviatich dní od 13. do 21. novembra.

Počas Trnavskej novény 2014 čakajú na veriacich v Bazilike sv. Mikuláša desiatky omší, ktoré sa budú konať denne. Mottom tohtoročnej novény je "Mária, Kráľovná rodiny, oroduj za nás!" Informoval o tom hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík. Kazateľmi hlavných omší o 18. h budú známe osobnosti súčasného cirkevného života na Slovensku i vo svete.

Hlavným celebrantom omše v maďarskom jazyku v sobotu 15. novembra o 11.30 h bude sídelný biskup Győrskej diecézy Lajos Pápai. V tento deň je na programe i gréckokatolícka pobožnosť Akatist k Bohorodičke o 17.00 h, po ňom bude nasledovať už tradičný mládežnícky program o 20.30 h, ktorý zakončia mládežníckou omšou o polnoci.

V nedeľu 16. novembra sa o 9.30 h uskutoční slávnostná omša, po ktorej bude nasledovať procesia s obrazom Panny Márie ulicami Trnavy. Sláviť ju bude apoštolský nuncius v Slovenskej republike Mario Giordana, koncelebrovať trnavský arcibiskup Ján Orosch spolu s kňazmi slovenských diecéz.

V pondelok 17. novembra zavíta na Trnavskú novénu rektor Pápežskej univerzity sv. Tomáša Akvinského (Angelicum) v Ríme Miroslav Konštanc Adam, počas omše prednesie homíliu na tému "Panna Mária ako vzor vychovávateľky vo viere v rodine".

V piatok 21. novembra, na záver poslednej omše Novény, ktorej kazateľom bude trnavský arcibiskup Ján Orosch, prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára späť do bočnej kaplnky. Veriaci, ktorí nebudú môcť prísť z rozličných príčin do Trnavy, hlavne chorí a seniori, budú môcť sledovať priame prenosy v televízii LUX alebo počúvať prenosy prostredníctvom Rádia Lumen.

Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Na pripomenutie si týchto udalostí sa v Trnave slávi deväťdňová pobožnosť. Obraz Panny Márie dal namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z kláštora sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky.