Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Bronzový model centra stojí oddnes pred radnicou

Bronzový model centra Trnavy Foto: TASR

Pri vytvorení diela pomáhali akademickému sochárovi Pavlovi Čambálovi a jeho spolupracovníkom 3D podklady z radnice i letecké zábery.

Trnava 13. novembra (TASR) – Bronzový model historického jadra Trnavy je oddnes inštalovaný pred radnicou na Hlavnej ulici. V mierke 1:750 si na ňom záujemcovia môžu pozrieť historické a súčasné objekty obohnané stredovekými hradbami. Trnava svoj model zhotovila a vystavila ako prvá na Slovensku.

"Inšpirovali sme sa zahraničím," povedal dnes pri slávnostnom prestrihnutí pásky primátor Trnavy Vladimír Butko. Model stojí na podstavci, do ktorého mesto zakomponovalo aj odkaz pre nasledujúce generácie. Píše sa v ňom, že mestská samospráva chce takto nadviazať na zakladajúcu listinu kráľa Bela IV., ktorý v roku 1238 povýšil Trnavu ako prvú na území Slovenska na slobodné kráľovské mesto. Model bol vytvorený pri príležitosti tohtoročnej rekonštrukcie pešej zóny na Hlavnej ulici a zachytáva stav centra v roku 2014.

Pri vytvorení diela pomáhali akademickému sochárovi Pavlovi Čambálovi a jeho spolupracovníkom 3D podklady z radnice i letecké zábery. Zdôraznené sú historické objekty, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami, ako komplex budov Trnavskej univerzity, tiež Bazilika sv. Mikuláša, ďalšie kostoly, mestská veža, Trojička na hlavnom námestí. Naznačené je aj pôvodné koryto Trnávky, ktorá kedysi tiekla centrom i súčasné za hradbami. Nezabudli ani na bývalú vodnú priekopu a pre úplnosť informácie o Trnave pridali aj evanjelický kostol, budovu okresného úradu a vstup od Štefánikovej ulice, ktoré sa nachádzajú už mimo centra. Nechýba ani erb Trnavy s hlavou Krista.

"Najdôležitejšie objekty budú očíslované a v popiskách v slovenčine, anglickom jazyku a po celom obvode aj v Braillovom písme," povedal Čambál, pričom pri texte pre ľudí s poruchami zraku spolupracoval predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Branislav Mamojka. "Textové príručky im nenahradia možnosť ohmatať si takto naše mesto, jeho zaujímavú architektúru," povedal Čambál. Model pozostáva zo 14 navzájom pospájaných kusov, jeho hmotnosť je okolo 230 kilogramov a je osadený na podstavci vysokom 70 centimetrov.

Na pešej zóne pred radnicou bola v rámci rekonštrukcie pešej zóny inštalovaná aj Kráľovská fontána, erby družobných miest Trnavy, bronzový míľnik, tabuľka s označením trasy, po ktorej viedol trnavský kat z radnice odsúdencov na ich poslednú cestu i ďalšie prvky.