Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V meste si pripomenuli obete nešťastia vo VOP Nováky

Pietny akt pri príležitosti 7. výročia tragédie vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky pri pamätníku venovanému obetiam tragickej udalosti. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Od výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky už uplynulo sedem rokov.

Nováky 2. marca (TASR) – Fakt, že doteraz neboli nájdení vinníci tragédie spred siedmich rokov vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky, považuje primátor mesta Dušan Šimko za názornú ukážku práva a súdnictva na Slovensku. „Je mi veľmi ľúto, že to tak dlho trvá, aby bolo rozhodnutie, či je naozaj niekto priamo zodpovedný, alebo nie,“ podotkol dnes v rozhovore s novinármi po pietnej spomienke venovanej siedmemu výročiu nešťastia.

Poľutovanie nad touto situáciou vyjadril aj štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Miloš Koterec. „Bohužiaľ, nie je to v našich rukách, je to v rukách súdov a je nám veľmi ľúto, že po siedmich rokoch sa nepodarilo určiť a odsúdiť tých, korí boli za nešťastie zodpovední,“ povedal Koterec.

Sklamanie netajili ani pozostalí, ktorí sa na dnešnej spomienke zúčastnili. Erika Vačková, ktorá prišla pri výbuchu vo VOP o dcéru, tvrdí, že situácia sa stále z roka na rok opakuje a nič sa zatiaľ nevyriešilo. Spomienky na dcéru sa podľa jej slov vynárajú každý deň. „Práve vnúčence nám pripomínajú, že im mamina chýba a mne tiež ako dcéra,“ skonštatovala.



Explózia usmrtila osem ľudí

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky vo VOP Nováky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 utrpelo ľahšie zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku sa vyšplhala na viac ako dva milióny eur.

Ekonomická situácia podniku bola po tragédii dlhodobo nepriaznivá, situáciu mal vyriešiť nový strategický partner, čo sa podľa Koterca aj podarilo. „Práve to bolo hlavným cieľom hľadania strategického partnera, aby sa ekonomická situácia vo VOP Nováky stabilizovala, takže podarilo sa nám to a myslíme, že partner, ktorého sme našli, má veľký potenciál aj do budúcnosti,“ dodal.