Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Vážsku cyklotrasu bude udržiavať a spravovať Správa ciest TSK

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Trasa by mala byť dlhá okolo 100 kilometrov, mala by kopírovať rieku Váh a jeho derivačný kanál a na väčšinu úsekov cyklotrasy chce TSK využiť ochranné hrádze Váhu a kanála.

Trenčín 27. januára (TASR) – Stokilometrovú Vážsku cyklotrasu, ktorá by sa mala tiahnuť od obce Plevník-Drienové v Považskobystrickom okrese až po Hornú Stredu v okrese Nové Mesto nad Váhom, bude spravovať a udržiavať Správa ciest (SC) Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Zastupiteľstvo TSK na svojom pondelkovom (25. 1.) zasadnutí doplnilo správu a údržbu Vážskej cyklotrasy do hlavnej činnosti zriaďovateľskej listiny SC TSK.

Ako informoval vedúci odboru dopravy Úradu TSK Jaroslav Pleva, v súčasnosti je projekt cyklotrasy vo fáze prípravy obstarávania projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie, ktoré je potrebné pre čerpanie prostriedkov z Integrovaného regionálneho operačného programu. „Vzhľadom na prevažujúci cyklodopravný charakter nad cykloturistickým je dôležité udržiavanie komunikácie v prevádzkyschopnom stave,“ uviedol Pleva.

Trasa by mala byť dlhá okolo 100 kilometrov, mala by kopírovať rieku Váh a jeho derivačný kanál a na väčšinu úsekov cyklotrasy chce TSK využiť ochranné hrádze Váhu a kanála. Po vybudovaní bude cyklotrasa tvoriť kostru cyklodopravy na Považí v rámci TSK, na ktorú sa budú pripájať ďalšie cyklotrasy aj cezhraničného charakteru. Spájať bude významné body v rámci kraja, ako sú priemyselné parky, centrá osídlenia, dopravné uzly.

V TSK je momentálne vyznačených 1487 kilometrov cykloturistických trás, ale iba asi 25 kilometrov cyklodopravných trás, ktoré sú však väčšinou roztrúsené po mestách (Nemšová, Brezová pod Bradlom, Trenčín, Považská Bystrica, Prievidza).