Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky primátor si v budúcom roku na plate prilepší o 1052 eur

Richard Rybníček Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Richard Rybníček poberal prevažnú časť predchádzajúceho volebného obdobia plat na hranici zákonného minima.

Trenčín 18. decembra (TASR) – Trenčiansky primátor Richard Rybníček si v budúcom roku prilepší na plate o vyše 1000 eur. Poslanci mestského zastupiteľstva na dnešnom zasadnutí na návrh poslanca Jána Kanabu (nezávislý) rozhodli o zvýšení základného platu (2629 eur) o 50 percent.

Rybníčkovi tento rok v marci schválilo zastupiteľstvo iba desaťpercentné z maximálne možného 70-percentného zvýšenia základného platu a zarábal 2892 eur mesačne. Po dnešnom rozhodnutí poslancov tak bude trenčiansky primátor v budúcom roku zarábať 3944 eur, o 1052 eur viac ako v tomto roku.

"Primátor mesta Trenčín poberal prevažnú časť predchádzajúceho volebného obdobia plat na hranici zákonného minima najmä s ohľadom na ozdravné a úsporné opatrenia vykonávané v súvislosti s ekonomickou situáciou mesta Trenčín. Zároveň mal jeden z najnižších platov v porovnaní s ostatnými primátormi krajských miest. Vzhľadom na skutočnosť, že sa podarilo zastabilizovať ekonomickú situáciu a výrazným spôsobom znížiť dlh v meste Trenčín, predkladám návrh na zvýšenie platu primátora mesta o 50 percent," zdôvodnil svoj návrh Kanaba.

Podľa poslankyne Danice Bírošovej (nezávislá) je funkcia primátora najmä poslaním a vyzvala Rybníčka, aby navýšenie platu neprijal, prípadne časť z neho venoval na charitu. Rybníček skonštatoval, že prijme rozhodnutie zastupiteľstva. "Primátori a starostovia na Slovensku majú trestnoprávnu zodpovednosť za svoju prácu a musia si dávať pozor na všetky rozhodnutia. Práca primátora, aj keď je to služba, je v právnom systéme Slovenska sedem dní týždni a má byť ohodnotená," pripomenul Rybníček s tým, že nepovažuje za správne robiť gestá a vzdávať sa časti primátorského platu na charitu a výzvu Bírošovej riešiť nebude.

Poslanec Richard Medal (nezávislý) navrhol znížiť Rybníčkov plat na 3500 eur. Ocenil síce prácu, ktorú trenčiansky primátor pri stabilizácii mestských financií v predchádzajúcom období urobil, na druhej strane skonštatoval, že finančná situácia mesta nie je taká dobrá, aby mal primátor taký vysoký plat. Medalov návrh poslanci zamietli a schválili mu plat podľa návrhu Kanabu.