Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Anjel z prievidzského erbu kľačí na oblakoch už štyri roky

Na pôvodný heraldický opis erbu Prievidze, v ktorom anjel kľačí na strieborných skalách, reagoval v roku 2010 Klub priateľov histórie Prievidze.

Prievidza 2. augusta (TASR) - Už približne štyri roky nekľačí anjel z prievidzského erbu na skalách, ale oblakoch. Na pôvodný heraldický opis erbu Prievidze, v ktorom anjel kľačí na strieborných skalách, reagoval v roku 2010 Klub priateľov histórie Prievidze.

"Listom požiadal mesto o zmenu personifikovaného textu vo vzťahu k nadprirodzenému chápaniu anjela, ktorý by nemal byť stotožňovaný s pozemskými atribútmi - skalami, ale s oblakmi, ktorými sa zobrazuje nadpozemskosť," uviedol neprofesionálny historik Ján Sabo.

Bývalé vedenie mesta sa s týmto návrhom v júli 2010 stotožnilo a následne požiadavku adresovalo Heraldickému registru SR, ktorý ju akceptoval. Znenie heraldického opisu erbu sa tak zmenilo na "v zelenom štíte na strieborných oblakoch kľačiaci, vpravo otočený anjel v striebornom zlatolemom rúchu, držiaci pred sebou zlatý procesiový ďatelinkový kríž".

Na otázku, prečo sa v erbe Prievidze nachádza anjel podľa Saba odborníci v historických materiáloch nenachádzajú hodnovernú odpoveď. "Nenašiel ju ani náš najvýznamnejší heraldik Jozef Novák, no ani regionálny historik Mikuláš Mišík. Zaznamenáva sa len jeho prvý výskyt. Predtým bol v erbe zobrazovaný sv. Bartolomej – patrón garbiarov, čo vo vzťahu k prievidzským remeslám malo svoje opodstatnenie," podotkol.

Podľa materiálu heraldika Jozefa Nováka, ktorý TASR poskytol prievidzský mestský úrad, sa anjel s krížom objavil na gotickom pečatidle mesta v 15. storočí a tento symbol mesta používala Prievidza takmer nepretržite. "Posledné desaťročia však cirkevným motívom nepriali, a tak v roku 1982 vznikol v Prievidzi novotvar mestského erbu: štít vypĺňala horná polovica banského kombajnu, pod ním boli tri šafranové kvety," uviedol v materiáli Novák.

Ako dodal, novotvar sa v meste netešil obľube, a tak sa pri prvej príležitosti, v roku 1991, Prievidza vrátila k svojmu historickému symbolu - anjelovi.