Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčianske nádvorie Galérie Bazovského sa zmení na letné kino

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Galéria počas letných mesiacov zmenila aj otváracie hodiny počas víkendov, keď návštevníci môžu výstavy a expozície navštíviť až do 19.00 hodiny.

Trenčín 13. júla (TASR) – Nádvorie Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne sa počas piatkových večerov zmení na letné kino. Galéria tak chce vytvoriť priestor pre komunitné stretnutia a oživiť večerné mesto kultúrnymi podujatiami.

Podľa povereného riaditeľa galérie Ľuboša Hamaja nie je myšlienka prepojiť výtvarné umenie s filmom žiadnou novinkou a už niekoľko rokov sa snažia počas Noci múzeí a galérii prezentovať mladú filmovú tvorbu.

„V tomto roku sme po prvý raz premietali vonku a atmosféra večerného kina pod hviezdami ma oslovila natoľko, že počas prázdnin chceme našu ponuku zopakovať," priblížil Hamaj.

Nádvorie galérie je podľa neho ako stvorené na komunitné aktivity rôzneho typu a práve filmové večery sú prvou lastovičkou. Premietať sa bude vždy v piatok o 21.00 h. Nadviazať chcú na Hudobné pikniky na tráve na Mierovom námestí.

„Chceme, aby ľudia večer zostali v meste ešte o niečo dlhšie a filmová ponuka galérie by ich mohla pritiahnuť," doplnil riaditeľ.

Prvým z filmovej ponuky bude slovenský hraný dokument venovaný osobe čudáckeho sochára Franza Xavera Messerschmidta, ktorého stvárnil český herec Marek Vašut. Priestor dostanú aj študentské filmy - oceňovaný film Lukáša Hanuláka Otec či sonda do života dnešnej mladej generácie režiséra a scenáristu Teodora Kuhna s názvom Stratené deti.

V druhej polovici leta prinesú snímku Fair Play režisérky Andrey Sedláčkovej a priaznivci výtvarného umenia sa môžu tešiť na filmové medailóny mladých slovenských výtvarníkov pochádzajúce z produkcie banskoštiavnickej galérie Schemnitz. „Do tejto kolekcie plánujeme zaradiť aj medailón o maliarovi Robertovi Bielikovi práve v deň vernisáže jeho výstavy v galérii," doplnil Hamaj.