Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Správa ciest trenčianskeho kraja dostala na sklonku roka novú techniku

Novú techniku na zimnú i letnú údržbu ciest v Trenčianskom kraji odovzdali krajským cestárom 23. decembra 2019 v Trenčíne. Do obnovy a nákupu novej techniky investovala Trenčianska župa približne 2,4 mil. eur. Na každé z 11 cestmajsterstiev v kraji tak pribudla moderná posypová technika či technika na letnú údržbu ciest. Tri krajské cestmajsterstvá rozšírili svoj vozový park o nové osobné elektromobily. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zimnú údržbu približne na 1800 kilometroch ciest II., III., ale aj I. triedy zabezpečuje 252 zamestnancov SC TSK.

Trenčín 23. decembra (TASR) – Novú techniku na zimnú i letnú údržbu za viac ako 2,4 milióna eur z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) dostala na sklonku roku Správa ciest TSK. Rozdelia ju medzi všetkých 11 stredísk v celom kraji.

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, z rozpočtu TSK bolo na nákup novej techniky vyčlenených 2,5 milióna eur. Rovnaký objem financií na tento účel bude mať Správa ciest TSK k dispozícii aj počas nasledujúcich troch rokov.



Pred rokom a pol si SC TSK zadefinovala požiadavky na techniku, ktorú potrebujú v rámci jednotlivých cestmajsterstiev vymeniť. Konečná suma bola približne 10 miliónov eur. Kraj nemôže naraz vyčleniť takýto veľký objem financií, preto sme sa dohodli, že techniku nakúpime po častiach. Dnes sme odovzdali prvý balík v hodnote viac ako 2,4 mil. eur s DPH,“ povedal Baška.

Správa ciest (SC) TSK obstarala 47 kusov nových mechanizmov. „Kúpili sme tri posypové autá, šesť traktorových kosačiek, tri traktorové bagre, vysokozdvižnú plošinu, dva šesťmiestne automobily, ale tiež drobnú techniku ako vibračné valce, prepravné a výstražné vozíky či radlice. Pri obstarávaní sa nám podarilo oproti plánovanej sume ušetriť takmer 80.000 eur,“ doplnil riaditeľ SC TSK Radovan Karkuš.

Súčasťou dodávky novej techniky boli podľa Bašku aj tri elektromobily, ktoré budú využívať zamestnanci stredísk v Trenčíne, Novom Meste nad Váhom a Považskej Bystrici. K šiestim úradným tak pribudli ďalšie tri pre SC TSK, čím kraj opäť prispieva k podpore elektromobility. S dôrazom na bezpečnosť na cestách boli nakúpené aj výstražné vozíky. Tie dostane všetkých 11 stredísk SC TSK.

V budúcom roku k tejto technike pribudne ďalšia štvrtina v rovnakom finančnom objeme, ktorá sa aktuálne súťaží. Verím, že do roku 2022 budú kompletne technicky vybavené všetky strediská SC TSK,“ doplnil predseda VÚC.

Zimnú údržbu približne na 1800 kilometroch ciest II., III., ale aj I. triedy zabezpečuje 252 zamestnancov SC TSK.