Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Skauti z Trnavy žili dva týždne v tábore na hornej Nitre

Na snímke v tábore potrestali vykúpaním v blate a vo vode "zradkyne", ktoré sa spojili s nepriateľom. FOTO TASR/Pavol Remiaš

Na lúke si postavili nenáročné športoviská, ba aj posilňovňu, neďaleký potok prehradili a vytvorili si malé kúpalisko.

Nedožery-Brezany 13. júla (TASR) – Skauti z II. zboru Dlhé mačky z Trnavy strávili uplynulé dva týždne v tábore, ktorý si postavili na lúke za obcou Nedežery-Brezany na hornej Nitre. Dnes ukončili pobyt, zbalili stany, všetko po sebe upratali a odcestovali domov.

„Dvojtýždňovým letným táborom každoročne vrcholí náš skautský rok“, informoval vodca tábora, dlhoročný skaut Jozef Šúst. „Vždy sa usilujeme prísť do inej oblasti, aby sme aj takto spoznávali Slovensko. Svojpomocne si vždy postavíme stany, okrem malých klasických máme k dispozícii aj štyri veľké, v ktorých spia najstarší skauti. V jednom sme zriadili kuchyňu. Sami si totiž varíme, pomáhajú pri tom staršie skautky a skauti, ale aj najmladšie vĺčatá a včielky. Tento raz to bol trochu dobrodružný tábor. Prežili sme v ňom niekoľko búrok a daždivých dní. Bolo to pre mnohých účastníkov niečo nezvyčajné, pretože v predchádzajúcich rokoch sme prakticky vždy mali priaznivé počasie. Ale malo to aj výchovný účinok. Naučili sme sa napríklad ako zabrániť, aby nám nevytopilo naše obydlia, aj to, ako fungovať a aj sa zabaviť“, konštatoval vodca.



Skauti sa naozaj ukázali ako samostatní. Na lúke si postavili nenáročné športoviská, ba aj posilňovňu, neďaleký potok prehradili a vytvorili si malé kúpalisko. Vykúpali v ňom aj dve zradkyne. Najviac sa z neho tešili najmladšie deti, pre ktoré voda vôbec nebola studená. Tradícia v skautských táborov je, že si skauti musia veľký pozor dávať na vlajku, aby im ju niekto neukradol. V predposlednú noc sa však stalo, že zažili na ňu útok. „Zaútočili na ňu niekoľkí naši kolegovia, členovia prvého skautského zboru, ktorí kvôli tomu prišli z Trnavy. No našli si spojencov, dve naše skautky. Vlajku sme však ubránili a keď sme zistili, kto útočníkom pomáhal, obe skautky sme najskôr opakovane vymáčali v bahne a potom sme ich hodili do potoka. Dobre sme sa na tom pobavili“, priblížil vodca Šúst dramatické chvíle v tábore.

Pre všetkých účastníkov tábora bol pripravený zábavný aj poučný program, v rámci ktorého plnili rôzne úlohy. Napríklad starší skauti počas prakticky celého pobytu riešili detektívny príbeh. Museli zbierať fakty a dôkazy, aby usvedčili zločinca. Dievčatá sa zasa zabávali v duchu príbehu Alica v krajine zázrakov. „Najmladší mali tému staroveké Grécko. Podľa starých gréckych bájí spoznávali bohov, plnili ich príkazy, dokonca im zahrali aj divadlo. Myslím si, že získali nové poznatky a naučili sa väčšej samostatnosti“, konštatovala vodkyňa včielok a vĺčat Terézia Ksiantová.