Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

SaS vidí na Trenčianskej univerzite chyby, nevylučuje prieskum

Peter Osuský Foto: TASR/Michal Svítok

Členovia školského výboru NR SR možno pôjdu na poslanecký prieskum do Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

Bratislava 29. januára (TASR) - Členovia školského výboru NR SR možno pôjdu na poslanecký prieskum do Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. Ako na dnešnej tlačovej konferencii upozornili poslanci SaS Martin Poliačik a Peter Osuský, táto univerzita je dlhodobo známa problémami, ale súčasné vedenie sa nepoučilo a v problémoch pokračuje ďalej.

Liberáli vidia na univerzite niekoľko problémov. Chcú napríklad vedieť, na základe čoho je na univerzite vyplácané odstupné. Poliačik tu spomenul dva prípady vyplatenia odstupného vo výške 16-násobku a desaťnásobku platu. Poslanec si myslí, že to bolo v rozpore s kolektívnou zmluvou.

"Zaujíma nás tiež, na základe čoho bolo vybraná právnická kancelária, ktorá poskytuje univerzite advokátske služby. V tomto prípade je podaný podnet na Úrad pre verejné obstarávanie. "Podľa našich informácií bola kancelária vybraná bez súťaže," povedal.

SaS sa nepáči ani postup súčasného rektora Jozefa Habánika voči kvestorovi univerzity. "Ten bol ešte bývalým rektorom prepustený, súd však povedal, že nezákonne. Keď sa kvestor vrátil, boli mu skresané možnosti vykonávania práce, nie je vpúšťaný do hlavnej budovy, nemá internet, nemá klapkový telefón, je úplne odstavený od toho, čo by mal vykonávať," povedal Poliačik. Podľa jeho slov tieto prípady vrhajú na univerzitu zlé svetlo a sú dôvodné pochybnosti, či všetko prebieha v súlade so zákonom.

Školský výbor si minulý týždeň vyžiadal správu ministerstva školstva o medzitým začatej kontrole na trenčianskej univerzite a správu Úradu pre verejné obstarávanie. Ak nebude s výsledkami preverovania medzi poslancami spokojnosť, nasledovať má poslanecký prieskum.

"Akademická samospráva je nosný výdobytok Nežnej revolúcie. Jedna vec je ale samosprávne vedenie, druhá je svojvôľa," upozornil poslanec a bývalý prorektor Univerzity Komenského Osuský. On sám si myslí, že nie je všeobecne príliš veľký záujem verejnosti o to, kde sa deti vzdelávajú. "Mnohým, nielen študentom, ale aj ich rodičom, málokedy záleží na tom, ako funguje ich škola, ktorá má pripraviť ich deti na život," dodal.

„Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa ostro ohradzuje, aby výsostne samosprávne pôsobnosti verejnej vysokej školy boli predmetom akejkoľvek politizácie a aby si ktokoľvek zo strany SaS, rok pred parlamentnými voľbami, robil svoju predvolebnú kampaň bez právneho a zákonného poznania veci. Poslanecký prieskum nech si poslanci SaS vykonajú vo vlastnej politickej kuchyni a nezneužívajú akademickú pôdu na svoje zviditeľnenie,“ uviedla vedúca kancelárie rektora TnUAD Mária Šedivá.

Ako dodala, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne pod vedením rektora Jozefa Habánika vždy postupuje a postupovala v súlade so zákonom, ale aby sa predišlo akýmkoľvek pochybnostiam, rektor univerzity už minulý týždeň písomne požiadal ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, aby nariadil vykonanie kontroly na univerzite.

„Medzi kvestorom a univerzitou prebieha v súčasnosti súdny spor o náhradu mzdy z neplatne skončeného pracovného pomeru, pričom výpoveď kvestorovi dalo predchádzajúce vedenie, nie súčasný rektor. Ten odmieta stupňujúci sa tlak na svoju osobu len preto, že univerzita má rozdielny názor na výšku náhrady mzdy a že v tejto veci chce postupovať dohodou (súdnym zmierom), alebo počkať na rozhodnutie súdu. S blížiacim sa termínom súdneho pojednávania rastie aj enormný tlak na rektora, ktorý sa vystupňoval až do osobných vyhrážok voči nemu, že v prípade nevyplatenia požiadaviek bude osoba rektora negatívne medializovaná. Na tieto vyhrážky rektor upozornil aj okresný súd na ostatnom pojednávaní, ktoré sa týkalo určenia náhrady škody,“ doplnila Šedivá s tým, že toto je konečné stanovisko Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne k danej veci a až do právoplatného skončenia súdneho procesu sa už vyjadrovať nebude.