Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Rastislav Henek vystriedal Mariána Michalca v kresle primátora Púchova

Erb mesta Púchov Foto: Heraldický register

Do 19 poslaneckých kresiel zasadne v Púchove 16 nezávislých poslancov, po jednom zástupcovi budú mať SaS, NOVA a SDKÚ-DS.

Púchov 15. decembra (TASR) – Novozvolený primátor Púchova Rastislav Henek (nezávislý) a poslanci zvolení v novembrových komunálnych voľbách dnes na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva zložili sľub. Henek po 12 rokoch strieda vo funkcii doterajšieho primátora Mariána Michalca, ktorého porazil rozdielom 59 hlasov. Do 19 poslaneckých kresiel zasadne v Púchove 16 nezávislých poslancov, po jednom zástupcovi budú mať SaS, NOVA a SDKÚ-DS.

Ako pre TASR povedal Henek, jeho prioritou bude preverenie financovania mestského úradu a mestských spoločností. „Aby sme vedeli na čo budeme a na čo nebudeme mať, čiže taký finančný audit. Chcem tiež v spolupráci s novými poslancami nastaviť priority do celého volebného obdobia,“ povedal Henek s tým, že za svojho viceprimátora vymenuje poslanca Romana Hvizdáka (nezávislý).

Dnes už bývalý primátor Michalec skonštatoval, že za 12 rokov sa pod jeho vedením podarilo zmeniť Púchov zo šedého miesta na mape Slovenska na dvojnásobného víťaza ankety o najkrajšie mesto Slovenska. „Pevne dúfam, že sa tým pozdvihla a zároveň upevnila hrdosť ľudí, ktorí tu bývajú a vychovávajú svoje rodiny na Púchov ako taký,“ pripomenul Michalec.

Ako dodal, mesto Púchov necháva svojmu nástupcovi v dobrej finančnej kondícii, v rozpočte na budúci rok sú podľa neho pokryté všetky činnosti počínajúc dlhovou službou cez financovanie škôl a športových i kultúrnych zariadení. Vykrytá je činnosť radnice, mestských spoločností a rozpočet počíta aj s rezervou. „Svojmu nástupcovi želám, aby neurobil menej ako ja a aby sa vyvaroval zlých radcov. Tá hlava, ktorá bude na kláte, bude vždy iba primátorova,“ doplnil exprimátor s tým, že dnes ešte nevie povedať, či bude pokračovať v práci policajného vyšetrovateľa, z ktorej ho pred 12 rokmi uvoľnili na funkciu primátora.

V Púchove po novembrových komunálnych voľbách zasadalo mestské zastupiteľstvo v starom zložení (10. 12.). Okrem iných uznesení prijalo aj rozpočet na budúci rok. Nastupujúci primátor Henek považoval zasadnutie za nezákonné a neetické, Michalec zdôraznil, že sa konalo podľa plánu zasadnutí schváleného začiatkom roka a pripomenul dôležitosť schválenia rozpočtu, aby sa mesto nedostalo do rozpočtového provizória.