Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Primátor Považskej Bystrice bude v roku 2016 zarábať 3968 eur mesačne

Primátor Považskej Bystrice Karol Janas Foto: TASR - Henrich Mišovič

Plat mu schválili na piatkovom zasadnutí poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva.

Považská Bystrica 12. decembra (TASR) – Primátor Považskej Bystrice Karol Janas bude v budúcom roku zarábať 3968 eur mesačne. Plat mu schválili na piatkovom (11. 12.) zasadnutí poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva.

Viceprimátorka Katarína Drevenáková pôvodne navrhla zvýšiť základný plat primátora o 46,57 percenta, čím by Janasova mzda v budúcom roku zostala na úrovni tohtoročnej (3635 eur). Poslanec Peter Zvak predniesol pozmeňovací návrh, aby sa plat v budúcom roku navýšil nie o 46,57 %, ale o 60 % z maximálne možného 70-percentného navýšenia, ktoré je v kompetencii zastupiteľstva. Odôvodnil to prácou primátora v tomto roku.

"Za mojím návrhom sú výsledky jeho práce pre mesto. Či už je to oblasť športu, školstva, kultúry, výstavby a rozvoj mestských častí. V meste pribudli sídliskové ihriská, umelá trávnatá plocha pri futbalovom štadióne, nezrušila sa žiadna základná škola, veľkým pozitívom je aj vyrokovanie nových podmienok pre budovanie kanalizácie v Dolnom a Hornom Moštenci a Považskej Teplej," zdôvodnil svoj návrh Zvak s tým, že Janasov plat sa nemenil od roku 2012.

Výška platu primátorov a starostov sa vypočíta ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok (858 eur) a koeficientu závislého od počtu obyvateľov mesta či obce (v prípade Považskej Bystrice 2,89). Mestské zastupiteľstvo môže tento plat rozhodnutím zvýšiť až o 70 %.