Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Starostovia obcí z Pravnianskej doliny varili vianočnú kapustnicu

Na snímke starostka Malinovej Mária Luprichová a starosta Kľačna Jozef Vrábeľ podávajú starostovskú kapustnicu. V Nitrianskom Pravne 13. decembra 2014. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Kapustnicu varilo osem starostov a starostiek z obcí v Pravnianskej doline, združených v mikroregióne Hornonitrie.

Nitrianske Pravno 13. decembra (TASR) – Vianočnú kapustnicu varilo dnes na druhom ročníku Vianočných trhov v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza osem starostov a starostiek z obcí v Pravnianskej doline, združených v mikroregióne Hornonitrie.

"Táto, môžeme povedať aj starostovská povolebná kapustnica, návštevníkom veľmi chutila. Dôkazom je, že sa jej minulo plné dva kotly, teda približne 120 litrov," informoval manažér združenia Tomáš Šujan. Ľudia mohli ochutnať aj miestne špeciality, ako je pravnianska medovina, po domácky vyrobené vyprážané zemiakové lupienky na paličke, varené ríbezľové víno. Pravnianske ženy pripravili horúci vianočný punč.

O kultúrny program sa postarala spevácka skupina Roveň z Poruby. Zaspievala niekoľko vianočných a ľudových piesní a na záver spoločne s účastníkmi hymnickú pieseň Daj Boh šťastia tejto zemi. Súčasťou podujatia boli aj tvorivé dielne pre deti i dospelých. Učili sa pripravovať vianočné ozdoby, maľovať na sklo a ozdobovať medovníčky. Zaujalo aj pečenie vianočných oblátok priamo pred očami návštevníkov. Svojimi výrobkami z dreva, kože, keramiky či prútia sa prezentovali viacerí majstri ľudových remesiel zo širokého okolia.