Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Za primátora Považskej Bystrice kandiduje aj Juraj Smatana

Štvorkoalícia postavila do novembrových komunálnych volieb aj spoločnú kandidátku na poslancov mestského zastupiteľstva. .

Považská Bystrica 21. septembra (TASR) – Kandidátom štvorkoalície Zmena zdola, NOVA, SaS a Obyčajní ľudia na primátora Považskej Bystrice je stredoškolský učiteľ a občiansky aktivista Juraj Smatana. Štvorkoalícia postavila do novembrových komunálnych volieb aj spoločnú kandidátku na poslancov mestského zastupiteľstva.

"Prvoradým cieľom je ukončiť vládu Karola Janasa (súčasný primátor Považskej Bystrice, pozn. TASR), sprevádzanú hromadením funkcií a ich zneužívaním proti ľuďom s iným názorom, zvyšovaním daní a miestnych poplatkov, priamym i skrytým zadlžovaním mesta, zablokovaním eurofondov a očividným úpadkom Považskej Bystrice. Tento úpadok sa Janas snaží zamaskovať propagandou v mestom platených médiách. Chceme Považskobystričanom ponúknuť alternatívu - primátora, ktorý sa bude naplno venovať svojej práci, poslancov, ktorí budú mať na prvom mieste verejný záujem, a nie profit seba alebo svojej firmy. Rovnako potrebné sú pravdivé informácie o stave mesta a zapojenie sa verejnosti do rozhodovania o Považskej Bystrici," skonštatoval Smatana.

Štvorkoalícia ponúkla miesto na poslaneckej kandidátke nezávislým odborníkom a aktívnym občanom Považskej Bystrice. Smatana je od roku 2010 mestským poslancom za Zmenu zdola Jána Budaja. Dlhodobo presadzuje protikorupčné opatrenia v zastupiteľstve Považskej Bystrice. Povolaním je stredoškolský učiteľ a občiansky aktivista, počas vlády Ivety Radičovej bol poradcom premiérky pre oblasť životného prostredia. Od roku 2014 je tiež poslancom Trenčianskeho samosprávneho kraja.

"Podarilo sa nám vytvoriť koalíciu na základe spoločných hodnôt, bez politických kšeftov, a to nám dáva nádej do budúcnosti. V prípade zvolenia venujem odmeny krajského poslanca na založenie nadácie na podporu občianskych aktivít v Považskej Bystrici," doplnil Smatana.

Podľa krajského predsedu hnutia NOVA Vladimíra Školu sa všetci kandidáti zaviazali, že nebudú kombinovať funkciu poslanca s manažérskymi funkciami v mestských firmách. "Len tak sa dá odstrániť koreň, z ktorého vyrastajú korupcia, rodinkárstvo, nevýhodné a predražené zmluvy," priblížil Škola.

Kandidatúru na post primátora mesta Považská Bystrica ohlásil oficiálne okrem Smatanu aj úradujúci primátor Karol Janas, ktorého podporuje trojkoalícia Smer-SD, KDH a SDKÚ-DS.