Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Krajský súd v Trenčíne je poloprázdny, asistentky čaká viac práce

Na snímke riaditeľka správy súdu Alena Keňová sedí v podateľni počas jednodňového výstažného štrajku vyhláseného Odborovým zväzom justície 19. februára 2015 na Krajskom súde v Trenčíne. Budova dnes zostala prázdna, do práce okrem vedenia neprišiel nikto, a tak vedenie muselo prevziať prácu v podateľni. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

„Museli sme prevziať aj úlohu v podateľni, aby občania neodišli naprázdno," uviedla riaditeľka správy súdu.

Trenčín 19. februára (TASR) – Budova Krajského súdu (KS) v Trenčíne je dnes v súvislosti so štrajkom justičných zamestnancov takmer prázdna, okrem vedenia súdu neprišiel do práce nikto. TASR informovala riaditeľka správy súdu Alena Keňová.

„Museli sme prevziať aj úlohu v podateľni, aby občania neodišli naprázdno. Ale gro práce aj tak zostane pracovníčkam podateľne a zajtra budú o to viac musieť robiť, pretože musia urobiť prácu za dva dni,“ skonštatovala Keňová.

Ako dodala, podporujú požiadavky, s ktorými prišiel Odborový zväz justície. „Situácia s rozpočtom je už naozaj napätá. Dochádza k takým stavom, že ozaj sa ťažko niečo nakupuje, aby bol súd materiálne a technicky vybavený. Náročnosť práce rastie, asistentkám stále pribúda robota, no plat zostáva stále na rovnakej úrovni,“ doplnila Keňová.

Do štrajku justičných zamestnancov sa podľa šéfa štrajkového výboru Filipa Dema zapojilo 58 z 59 justičných zamestnancov z KS v Trenčíne. Z 99 justičných zamestnancov Okresného súdu (OS) v Trenčíne sa do štrajku zapojilo 86. Na OS v Novom Meste nad Váhom sa zo 40 zamestnancov do štrajku nezapojil iba jediný a z OS v Považskej Bystrici dnes štrajkuje všetkých 39 justičných zamestnancov.

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami:
1. zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu
2. zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov
3. okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii
4. zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.