Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Kameničanoch budú pestovať paradajky v najmodernejšom skleníku

V areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Kameničany v Ilavskom okrese finišujú práce na dostavbe najväčších a najmodernejších skleníkov na celoročné pestovanie paradajok na území bývalého Československa. Foto: TASR/Milan Podmaník

V obci práve finišuje výstavba najmodernejšieho skleníka.

Kameničany 27. augusta (TASR) – V areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Kameničany v Ilavskom okrese finišujú práce na dostavbe najväčších a najmodernejších skleníkov na celoročné pestovanie paradajok na území bývalého Československa. Prvé sadenice by mali prísť do skleníkov v októbri, čerstvé paradajky by sa mali dostať do slovenských domácností už na Vianoce.

Skleníky na ploche takmer 30.000 metrov štvorcových postavila spoločnosť NWT z moravského Hulína, ktorá ich bude aj prevádzkovať. Ako povedal zástupca spoločnosti Zbyněk Vondruška, celkové náklady na projekt sa vyšplhali na 4,5 milióna eur a skleníky budú mať niekoľko špecifík, ktoré podobné zariadenia na Slovensku a v Českej republike nemajú.

„Najvýznamnejšou novinkou sú difúzne sklá rozptyľujúce svetlo tak, aby sa dostalo ku všetkým častiam rastliny. To je novinka európskeho významu, ktorá výrazne zdvihla cenu investície. Zdrojom tepla a elektrickej energie bude naša bioplynová stanica. Ďalšou zvláštnosťou je zásobník tepla s objemom 800 metrov kubických. Cez deň sa naakumuluje teplo, v noci ho použijeme na vykurovanie skleníkov,“ skonštatoval Vondruška. Celá technológia je podľa neho pod dohľadom holandských expertov na pestovanie paradajok.

Retenčná nádrž

Ako dodal, špecifikom technológie je aj retenčná nádrž na vodu s objemom 6000 metrov kubických, čo predstavuje celoročný úhrn zrážok v tejto oblasti. Na zavlažovanie paradajok tak budú používať zachytenú dažďovú vodu. „Chceme sa výrazne odlíšiť od všetkých ostatných slovenských producentov a zameriame sa na pestovanie paradajok s vysokým dôrazom na kvalitu a chuť, to znamená, čo najväčší obsah cukru. Pestovanie bude bez akejkoľvek chémie, likvidáciu škodcov zabezpečíme pomocou predátorov,“ doplnil Vondruška s tým, že prvé priesady by mali dať do skleníkov v októbri a paradajky chcú dodať už na tohtoročný vianočný trh.

Spoločnosť počíta s ročnou produkciou paradajok v objeme do 1000 ton, v skleníkoch chcú zamestnať najmä ľudí z Kameničian a susedných obcí. Starosta Kameničian Igor Daško vidí v projekte pre obec niekoľko pozitív. V skleníkoch si nájde prácu 20 až 30 ľudí z obce, investor pri výstavbe skleníkov zlikvidoval staré opustené maštale a iné chátrajúce objekty v areáli družstva. „Nezanedbateľný je aj fakt, že obec sa vďaka tejto investícii viac zviditeľní,“ uzavrel starosta.