Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Jozefovi Gabčíkovi odhalia v rodnej obci pamätník s bustou

Jozef Gabčík Foto: TASR/wikipedia

Projekt výroby a osadenia pamätníka schválili poslanci mestského zastupiteľstva v Rajeckých Tepliciach, na jeho financovanie vyhlásili verejnú zbierku.

Poluvsie 11. októbra (TASR) – Slovenský vojak exilovej československej armády a jeden z aktérov atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha Jozef Gabčík bude mať v rodnej obci Poluvsie v Žilinskom okrese pamätník s bustou. Jeho osadenie iniciovali rodáci Rajeckých Teplíc a Rajeckej doliny. Poluvsie je dnes súčasťou kúpeľného mestečka Rajecké Teplice. Pamätník slávnostne odhalia dnes popoludní.

Projekt výroby a osadenia pamätníka schválili poslanci mestského zastupiteľstva v Rajeckých Tepliciach, na jeho financovanie vyhlásili verejnú zbierku. Celkové náklady dosiahnu približne 12.500 eur, zbierka stále pokračuje. Ako informoval spoluorganizátor stavby pamätníka, občiansky aktivista Miroslav Bellan, pamätník je prvým krokom k ešte bližšiemu oboznámeniu sa širokej verejnosti s pôsobením skupiny Antropoid a významom jej historickej misie. Nadšenci už teraz hľadajú, zhromažďujú a dokumentujú listiny a predmety, súvisiace so životom Jozefa Gabčíka. Podľa Bellana je ich zámerom vydať publikáciu o Jozefovi Gabčíkovi a zriadiť v Poluvsí jeho pamätnú izbu, alebo múzeum.

Bustu pamätníka v Poluvsí vytvoril rodák Jozefa Gabčíka, sochár Peter Repka. Obrátená je tvárou k rodnému Gabčíkovskému domu, a preto je podľa slov umelca oproti ostatným bustám výnimočná. „Naša busta sa bude pozerať priamo na miesta, kde Jozef Gabčík prežil svoje detstvo, na dvor, kde sa hrával so súrodencami, s matkou. Na tvári busty som preto vyčaril príjemný, milý úsmev. Takým človekom – príjemným a milým, totiž Jozef Gabčík podľa spomienok jeho rovesníkov aj v skutočnosti bol,“ priblížil Repka.

Počas zbierky a výstavby pamätníka pre všetkých záujemcov  navyše pripravili aj vzdelávací a podporný program. „Zorganizovali sme autobusový zájazd na pamätné miesta v Prahe a Lidiciach. Jeho účastníci navštívili chrám sv. Cyrila a Metoda v Prahe, v ktorom po boji s presilou okolo ôsmich stoviek elitných vojakov Wehrmachtu a SS zahynul Jozef Gabčík so svojimi siedmimi spolubojovníkmi. Prezreli sme si tiež národný pamätník v Lidiciach, miesto útoku na protektora Reinharda Heydricha i popravisko pomocníkov akcie Antropoid,“ doplnil Bellan.